Најновије

СМРТНИК ПРОВАЛИО СУПЕР ТАЈНУ ЛЕТЕЛИЦУ САД: Управо је постигла рекорд у боравку у свемиру, а њена мисија никада није откривена (ВИДЕО)

Амерички тајни свемирски авион X-37Б и програм "Orbital test vehicle" Ратног ваздухопловства САД-а слетео је на Земљу 29. октобра након што је срушио свој претходни рекорд времена проведеног у орбити око наше планете.

Свемирски Боинг (Фото: Јутјуб)

Рекорд сада износи 720 дана, а претходни је био 717 дана. Тако гласи коначна вест коју су неколико дана редом најављивали сви велики и сви специјализовани амерички медији.

Летелица X-37Б заправо је Боингов беспилотни свемирски шатл, конструисан - на први поглед је јасно – по угледу на бивши НАСА свемирски програм Спејс шатла. У односу на славни "свемирски такси" који је дуги низ година превозио америчке астронауте у свемир, X-37Б је четири пута мањи.

Дужине је само 8,8 метара, распона крила само 4,6 метара, висине је пуких 2,9 метара и маса при лансирању износи му око 5 тона. Остало је све исто, дизајн, "авионски" изглед, враћање у атмосферу попут једрилице... Најинтригантније о овом свемирском програму је то што се о њему мало што зна.

"Два су основна циља X-37Б: тестирање технологија свемирских летелица САД-а за вишекратну употребу у будућности и оперативни експерименти који се могу анализирати након повратка на Земљу", такво је званично објашњење Ратног ваздухопловства САД-а. Гардиан је, међутим, још пре пет година пренео тврдње стручњака за безбедност да је реч о пројекту којим се тестирају посматрачки и шпијунски сензори. Чак је шпекулисао да би једна од примена ове летелице можда могла да буде и крађа сателита у орбити Земље. Лако је разумети зашто би овакав пројект био тајан. Али, праве размере мистерије око већ петог лансирања X-37Б, пројект је назван OTV-5, почињу да се виде ако се прочитају извештаји америчких медија последњих дана.

Из њих се види да је најконкретнији опис пете по реду мисије која је почела лансирањем 7. рујна 2017. помоћу SpaceX-овог Фалкона 9, дан уочи урагана Ирме, то да је циљ ОTV-5 "мерење понашања електронике и осцилирања расхладних цеви у свемирском окружењу".

Може се приметити и то да су медији најављивали рушење рекорда у трајању мисије и да су потом одбројавали дан за даном колико је већ прошло од рушења рекорда, што уз мањак информација о тачном датуму слетања упућује да Ратно ваздухопловство САД није баш ударало на сва звона датум слетања. Сигурно да је обарање рекорда за пука три дана било од велике професионалне, личне и политичке важности команданту УСАФ-а генералу Дејвиду Л. Голдфајну како би се могао правити важан пред претпостављенима, правдати потрошен новац и тражити још средстава. Исто као што је директним руководиоцима пројекта та три дана било потребно како би се на исти начин правили важни пред њим.

Али, то не објашњава зашто би се тренутак слетања крио пред јавности. Како би се то разумело, треба се присетити да је тек у јуну ове године по први пут, барем колико се зна, у то не убрајамо Русе, Кинезе, кога ли све не, успео да фотографише X-37Б у свемиру. Био је то аматерски фотограф из Холандије Ралф Вандеберг. И онда је фотографије одмах објавио на свом блогу и на Твитеру. Вандебергу то није био и први велики успех. Раније је успео да фотографише чак и астронауте при свемирској шетњи. Фотографисање X-37Б било је ипак нешто посебно зато што нико није требао да зна где се летелица налази, бар не неко од обичних смртника попут њега.

Јер, ако је некоме попут њега успело да пронађе ту летелицу, некоме ко се иначе из хобија забавља тражењем камером и личним телескопом са Земље сателита, теретних летелица, свемирског отпада... Вандеберг је летелицу по први пут успео да сними 30. јула, а неко подозрив према свету и људима усудио би се да извлачи којекакве закључке из тога што је бивша секретарица УСАФ Хедер Вилсон престала бити на тој позицији већ дан касније. Наследио је њен дотадашњи заменик Мет Донован. Истог дана генерал Голдфајн наследио је на месту команданта свог претходника генерала Марка Велша. Истина јест да је Вилсонова још у марту ове године најавила да ће отићи са тог места како би постала председница Универзитета Тексас у Ел Пасу.

Истина је и то да је генерал Голдфајн номинован још 2016. Али се датумски поклопило да су све те замене спроведене само дан или два након што их је то проклето холандско њушкало с фотоапаратом довело у незгодну ситуацију у односу на надређене. Ствар је била утолико неугоднија што је Вилсонова касније, током јуна, јавно говорила, сад већ као бивша секретарица, да је X-37Б у стању да тако вешто мења орбиту да то излуђује и аматерске и "професионалне посматраче сателита", и да јој је то "јако драго". А Вандеберг је још данима касније настављао да објављује фотографије те летелице, некад у вишој, некад у нижој резолуцији.

Команда ваздушно-космичке одбране Северне Америке (НОРАД) саопштила је да је руски војни космички апарат „Космос-2521“ –којег многи неофицијелно називају сателитом-инспектором – „извео неколико нових менавара“. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА