Најновије

"ЂЕТИЋИМА" СТИЖЕ НОВО ОРУЖЈЕ: Црногорце после Немаца, Американаца и Турака наоружавају и Израелци

“Црна Гора ће од компаније Елбит из Израела купити наоружање за борбена возила, саопштио је министар одбране Предраг Бошковић, наводећи да ће две пешадијске чете бити комплетно опремљене.

Војска Црне Горе (Фото: Јутјуб)

Бошковић је, уочи посјте Израелу, рекао да је Влада договорила да Црна Гора уђе у аранжман са Израелом и њеном компанијом Елбит како би наоружала борбена возила.

Он је казао да је то спој који ће омогућити најбољу могућу опремљеност припадника Војске Црне Горе (ВЦГ) пре свега пешадијских јединица.

“То нам је био план, да две пешадијске чете ВЦГ опремимо лакооклопним возилима како бисмо им омогућили да могу без излагања опасности извршавати своје задатке, а на најбољи могући начин омогућити њихово партиципирање у међународним мисијама“, рекао је Бошковић.

Он је подсетио и да ће Турска ВЦГ донирати 16 милиона евра за обнову комплетног возног парка пре свега транспортног програма.

“На тај начин ће, након што су набављени хеликоптери, бити заокружен један велики процес модернизације ВЦГ средствима“, рекао је Бошковић.

Он је казао да је сходно плану наоружавања лакооклопних возила, која су набављена у договору са Сједињеним Америчким Државама, у плану њихово наоружавање.

Бошковић сматра да је најважније да ће способност тих јединица бити у потпуности загарантована што значи да ће безбедност црногорских граница бити на значајно већем нивоу.

Бошковић је казао да Црна Гора, сходно чланству са НАТО развија добре партнерске односе са свим државама чланицама тог савеза и да са неким од њих који имају веће ресурсе свакако и значајније односе.

Он је указао на САД, као највећег донатора према ВЦГ али и друге попут Немачке која је донирала један број лакооклопних возила за полицију.

„Значајна је и донација Турске у износу од близу 16 милиона ЕУР коју ћемо искористити за обнову комплетног возног парка пре свега транспортног програма, где ћемо и логистику али и остале родове војске опремити новим транспорнтним средствима како би те капацитете повећали на већи ниво“, казао је Бошковић.

Он је рекао да је у мандату актуелне Владе, ВЦГ добила потпуно нови изглед.

„Војска је данас способнија у односу на пре три, четири године с обзиром на сва улагања Владе“, казао је Бошковић.

Он је поручио да ће ВЦГ наставити да користи Сињајевину за обуку јединица, водећи рачуна о заштити интереса свих грађана који га користе и који живе на тој планини.

Прочитајте ОВДЕ шта је Амфилохије Радовић поручио црногорским властима.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА