Најновије

"СТРАНИ МЕДИЈИ ПРОРОКУЈУ ДА ЋЕ ЈУГОСЛАВИЈА ИМАТИ ВЕЛИКИХ НЕПРИЛИКА СА КОСОВОМ!" Ево како је Тито намеравао да реши косовски проблем! (ВИДЕО)

Председник СФРЈ Јосип броз Тито увидео је да тадашња федеративна држава има много непријатеља, споља али и изнутра, те да они имају циљ да на питању Косова и Метохије нађу место за деструктивни рад да би тиме подрили Југославију.

Јосип Броз (Фото: Јутјуб)

Броз се састао 1975. године са политичким активом те покрајине и говорио о томе какви су проблеми и изазови пред федерацијом у тој обласи.

У говору на Космету Јосип Броз Тито истицао је значај покрајине у побољшању добросуседских односа са Албанијом. Заваду уносе страни фактори, истицао је.

Председника Тита је поздравио председник покрајинског комитета Савеза комуниста, који је рекао да је политичка ситуација на КиМ повољна и да је створен нов оптимизам, са осећајем сигурности у социјалном и националном развоју.

Тито је говорио о стратегијском положају Космета и шта је о њему читао у страној штампи.

"Косово се налази, као и Југославија, у политичком и географском положају и можемо да кажемо неуралгичном, јер сам ја то утврдио на основу читања страних новина и штампе, који сада пророкују да ће Југославија имати великих неприлика са Косовом и то је сада тамо најважније. Ја мислим да извесних разлога има, али они заборављају да смо ми такве и још теже ствари решавали, били доследни у свом раду, распеће сваког покушаја који би нам нарушио братство и јединство. Но, братство и јединство није доста проповедати на Косову није доста ако нема материјалног блага. Уместо да идете напред, ви не само да стагнирате, ви идете назад."

Према Титовим речима заостајање Космета користили су разни елементи и страни фактори. Он је истакао да добар географски положај одговара разним иностраним интересима, који би у те сврхе искористили његово економско заостајање.

"Ми то морамо предупредити да им избијемо тај адут из руке, да учинимо све што можемо да би се Косово могло брже развијати. Ви имате велико потенцијално богатство, које је потребно читавој Југославији."

Косовске електране су лоше радиле, не онако како је маршал желео. Позивао је и на одговорност кадра и довођење нових људи.

"Ја знам, код вас имате ове велике електране и оне су често у застоју и квару. Шта је то сада, у чему је ствар? Када је најкритичније време, енергетика није могла да се прелива у друге републике, општине, Македонију, Црну Гору, које су јако заинтересоване да ту вашу енергетику користе. Црна Гора због алуминијума, Македонија уопште. Треба да видимо да ли вам требају нови кадрови... То је огроман губитак."

"Југославија има много непријатеља. И изнутра и извана. Сви ти непријатељи имају јединствени циљ - не само да Косово подрију, него да на Косову нађу место за деструктивни рад да би тиме подрили Југославију. Зато кажем да је питање Косова читаве наше Републике Југославије, не само Србије. Ту је ваша велика улога, обавеза и дужност."

"Имате ви суседа овде Албанију. Добро је јер сте допринели да су односи бољи са Албанијом него пре пар година. Додуше, не одоговарају им све наше жеље и понуде да им пружимо братску руку да идемо заједно даље и заједно сарађујемо. Ситуација је боља, барем на економском пољу."

Седамдесетих се у Београду шапутало да ће се после маршалове смрти почети са разбијањем Југославије. То је Тито наслутио априла 1975.

"Али видите, Косово и Албанија, то су два елемента којим калкулишу разни непријатељи Југославије вани. Врло упорно тиме калкулишу. Треба да гледамо да пошто су интереси Албаније исти као и наши, да сачувамо наше независности. Мени се чини да су руководиоци Абаније схватили улогу Југославије по питању велике важности и за независност Албаније. Ми смо залеђе Албаније. Ми можемо имати најбоље односе. Можете да приметите да сам одавно престао да одговарам на клевете и псовке из Албаније. Доћи ће време кад ће они видети да то не ваља. Нећемо то радити ни у будућности. Увек морамо да наставимо ка бољим односима."

Тито је изнео и своје виђење Албаније и Југославије на Балкану.

"На Балкану Југославија и Албанија имају огроман значај за смиривање. Наши заједнички интереси су толико велики да верујем да ће албански руководиоци и вође то видети да ће стање бити као првих година после рата. Тако да ви и у самој својој покрајини у односима са Албанијом имате велику улогу".

Он је наставио о страној пропаганди и центрима из које долази.

"Знам за случај летака, верујем да су то појединци и мале групице. Али, не бих се ја задржао само на томе да само то верујем. Ја бих мало ипак дубље ишао, да видимо ко стоји иза тога. Ви кажете да долази преко Беча, из иностранства. Ја верујем да дела која се приписју Албанији ипак долазе из вана, да би покварили односе између нас и Албаније. "

Весна Пешић оставила твит који је уплашио председника Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА