Најновије

УДАР НА ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ: Шта садржи документ који је Бањалука дала Београду?

На састанку политичког врха Републике Српске са председником Србије Александром Вучићем, који ће бити одржан у среду, како је јавила РТРС, разговараће се о документима које је Бањалука послала у Београд, а којим жели, како је раније речено, да скрене пажњу на двоструке стандарде међународне заједнице када је реч о Републици Српској и Косову и Метохији.

Александар Вучић и Милорад Додик (Фото: predsednik.rs)

Ти документи, како се наводи садрже закључке и информације, које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС поводом неуставних трансформација дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Републике Српске.

Први документ разматран је на Посебној седници Народне скуптшине 11. и 12. новембра прошле године, чији је непосредни повод била Декларације СДА, у којој је та странка као свој примарни политички циљ истакла доношење новог Устава и повратак статуса републике Босни и Херцеговини, а владајућа већина у Српској заказивање посебне седнице образложила је потребом да Српска донесе закључке којима би се задржале постојеће надлежности, а неуставно пренете вратиле.

Информација, која је тада разматрана на 55 страна, из угла владајуће већине садржи податке о природи дејтонске структуре БиХ, неуставним интервенцијама на Устав и обавезама институција Српске и у највећој мери осуђује деловање ОХР-а.

„Удар на Дејтонски споразум“

„Помоћу тзв. ‘бонских овлашћења’, високи представник одлукама намеће на десетине закона на нивоу БиХ, ФБиХ и Републике Српске, и чак 105 амандмана на уставе Републике Српске и ФБиХ. Уводи и вансудско кажњавање на стотине грађана БиХ, укида одлуку Уставног суда и забрањује поступке којима се на било који начин оспорава било која његова одлука“, наведено је у тој информацији, а у закључцима су тада одбачени сви акти који нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир, а сваки удар на конститутивне народе и ентитете оцењен је као удар на Дејтонски споразум:

Тада је Народна скупштина Републике Српске упутила и захтев потписницима и сведоцима Дејтонског споразума, као и представницима међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума.

И на Седници републичког парламента 17. фебруара, након што је Уставни суд БиХ Српској оспорио право на пољопривредно земљиште, закључено је да су представници Српске у заједничким институцијама обавезани да предложе Парламентарној скупштини Закон о престанку мандата страних судија и да до доношења тог закона обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ:

„Народна скупштина Републике Српске потврђује да су високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин изменили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера.“

Осим у Београд, ови документи биће послати и у Загреб, али и на неке домаће адресе, наводи РТРС.

НАТО има тајна документа о шиптарским злочинима! Више о томе ОВДЕ!

Извор: РТРС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА