Најновије

СКАНДАЛОЗНО ГДЕ ОДЛАЗИ ДРЖАВНИ НОВАЦ: Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

Фирма Asseco, у којој је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, добила је без тендера више од 22 милиона динара за посао дораде апликације коју су првобитно и направили.

Анa Брнабић (Фото: Јутјуб)

Агенција за осигурање и финансирање извоза је компанији Asseco SEE без тендера доделила посао дораде апликације у вредности од чак 22.620.000 динара.

Један од директора српског огранка ове фирме је Игор Брнабић, премијеркин рођени брат, који је на то место именован у јануару 2016. године. Asseco SEE  претходних година добио је на десетине тендера у министарствима, институцијама и јавним предузећима за послове који се тичу ИТ сектора. 

Преговарачки поступак спровео се без јавног позива, а наручилац је путем Портала јавних набавки упутио позив, како је наведено,  "једином понуђачу који може да набавку реализује". С обзиром на то да је апликација која се већ користи израдила управо ова фирма, "закон говори" да је не може дорађивати било која друга ИТ фирма.

Иако су набавке без тендера законски дефинисана ствар, ово значи да ће све будуће послове, који такође могу коштати милионе, спроводити управо фирма Брнабићкиног брата. Ассецо је "искључиви и једини носилац свих права интелектуалне својине на овом програму", такође је наведено у уговору.

Апликацију је требало дорадити због програма подршке привреди који је усвојила Влада и, како се у документу наводи, подразумева усклађивање апликације са функционалностима електронске писарнице. За ову корекцију Asseco SEE  је тражио 22.600.000 динара, а Комисија је од Ассеца тражила да спусти цену, што је фирма одбила. 

- Asseco SEE  има вишедеценијско искуство у реализацији оваквих пројеката у земљама у региону и широм Европе и на основу тога као и тржишне вредности самог посла припремљена је финална понуда у складу са Законом о јавним набавкама. Након достављене понуде, донета је одлука од стране Агенције да се поступак обустави - рекли су из ове компаније.

На питање да ли је ова компанија привилегована, чињеницом да ће све будуће дораде обављати искључиво она, из Asseco SEE наводе да је ова фирма носилац права интелектуалне својине на предметном ДМС решењу.

- У складу са прописима Републике Србије и опште прихваћеним принципима заштите права интелектуалне својине, само носилац овог права има овлашћење да мења ауторско дело. Иста права имају сви аутори па се стога не ради о било којој привилегији компаније Asseco SEE  - кажу из ове компаније.

Ово је иначе ко зна који пут пут да неко од чланова породице Брнабић добија послове државних фирми, а премијерка је својевремено рекла да ће сваки тендер који добије фирма њеног брата проследити Агенцији за борбу против корупције.

- Уколико на тендеру као извођач победи Asseco SEE , чији је директор мој рођени брат, ја треба о томе да обавестим Агенцију да би она узела документацију на увид и проценила независно да ли је тај посао намештен или није - казала је својевремено Брнабић.

Да ли ће и овај финансијски прилив фирми њеног брата пријавити Агенцији за борбу против корупције остаје да видимо. 

Шта садржи документ који је Бањалука дала Београду, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Дирекнто

 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА