Најновије

ДРХТИ ЗЕМЉА, ГОРИ НЕБО: Овако је Трећи ракетни дивизион ВС неутралисао циљеве ватром из ракетног система Панцир С1 (ФОТО)

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система ПАСАРС и Панцир С1, које су извели припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, у рејону војног комплекса "Пасуљанске ливаде", наводи се у саопштењу министарства правде Републике Србије.

Гађање на Пасуљанским ливадама (Фото: mod.gov.rs)

Након гађања, министар Вулин је истакао да се Војска Србије свакодневно припрема, вежба и обучава и користи нова средства која има, као што су један од најсавременијих система противваздухопловне одбране - Панцир, али исто тако и систем домаће производње - ПАСАРС.
 
- Ми се припремамо и вежбамо, и то је посао војске, али ово што сте данас видели је за нас од посебног значаја, јер је ово први пут да Панцир гађа по циљевима на земљи, а нулта серија ПАСАРС–а по циљевима у ваздуху. Такође, ово је део наше припреме за велику вежбу коју ћемо извести у октобру и где ћемо приказати све способности које је Војска Србије успела до сада да постигне – нагласио је министар Вулин.


 
Према речима министра одбране, Војска Србије се непрекидно припрема и обучава – закључио је министар одбране.

Гађању на Пасуљанским ливадама присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејстава бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС намењен је за заштиту копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрану важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора. Овај систем ефикасан је у борби против беспилотних летелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води. За развој сложеног борбеног система ПАСАРС задужен је Војнотехнички институт, а процес модернизације система ПАСАРС, који треба да буде окосница одбране јединица Копнене војске, значајно доприноси повећању оперативних способности наше војске.

Артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства Панцир С1 намењен је за противваздухопловну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике. Набавком овог модерног артиљеријско-ракетног система средњег домета и модернизацијом ракетних система у употреби, значајно су повећане оперативне способности противваздухопловне одбране, која је гарант сигурности и заштите нашег неба и јединица војске од дејстава из ваздуха.

Америка тврди да су Руси украли технологију супер оружја, више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА