Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА СВЕМИРСКИ ВАТРОМЕТ: Ако се сударе руски сателит и руска ракета, орбита више неће бити безбедна! (ВИДЕО)

По други пут 2020. године стиже упозорење на потенцијални судар у ниској Земљиној орбити који би могао створити хиљаде комада гелера, претећи сателитима, комуникацијама и будућим мисијама са људском посадом.

Сателит. (Фото: pixabay. com)

Служба за праћење свемирског отпада ЛеоЛабс огласила се узбуном због одбачене кинеске ракете и угашеног руског војног сателита из последњег миленијума, који ће се опасно приближити раним сатима петка.

Њихов блиски прелет видеће их како се међусобно приближавају на 12 метара (40 стопа) 16. октобра 2020. у 00:56 UTC. Према тренутним прорачунима, постоји већа од 10 процената шансе за удар на надморској висини од 991км изнад мора Ведделл у близини Антарктичког полуострва.

„Ово је вероватно један од потенцијално најгорих случајних судара које смо видели вец́ неко време“, рекла је свемирска археологиња Елис Горман са аустралијског универзитета Флиндерс.

Пар има комбиновану масу од око 2.800 кг и релативну брзину од 14.7 километара у секунди или 52.920 км / х (метак путује 2.736 км / х).

Кинеска ракета Long March 4Б лансирана је 10. маја 1999. године, док угашени руски војни сателит Парус датира још 22. фебруара 1989. године и коришц́ена је првенствено за комуникацију и навигацију.

Сателит Парус има стрелу од 17 метара (56 стопа) што додаје додатни фактор ризика од судара ситуацији. Да ствар буде гора, ниједним објектом се не може маневрисати са земље јер су обојица неоперативна свемирска смеће.

Још у јануару аларм је подигнут због два стара сателита са једном од 100 шанси да се сударе једни са другима, али срећом, прошли су безазлено.

Тренутни потенцијални сателитски сударивачи не представљају ризик за људе овде на Земљи, али би могли представљати велику претњу оперативним сателитима и разним свемирским летелицама у орбити.

Иако су судари чинили мање од једног процента фрагментационих догађаја у орбити у последњих десет година, легитимна забринутост је да, када се довољно свемирског смећа заглави у орбити, само је питање времена када ц́е се десити одбегли каскадни ефекат, стварајући огроман облак крхотина који би човечанству могао учинити велике делове орбите ниске Земље бескорисним.

Ова ситуација је позната као Кеслеров синдром, назван по бившем НАСА-ином астрофизичару Доналду Кеслеру 1978. године.

„Мој осећај због овога је вероватно да се то неће догодити, само да будем оптимиста. Али, мораћемо да сачекамо “, рекао је Горман. „Држимо палчеве“.

Жељко Митровић отпушта 150 радника на Пинку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА