Најновије

ЗАШТО НЕ ТРЕБА УНОСИТИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН У ЦРКВУ? Митрополит Јоаникије објаснио верницима

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије позвао је вернике да, када долазе у цркву, оставе мобилни телефон у аутомобилу или да га искључе, а током службе у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу осврнуо се и на праксу снимања за трпезом.

Владика Јоаникије (Фото: СПЦ)

„Благословено је да по један фото-апарат или једна камера, дискретно снима у току службе, макар најупечатљивије делове службе. Ово што се сада уобичајило, прекршило је сваку меру. Дођемо на неку службу, на неки велики црквени сабор, сви држе подигнуте мобилне телефоне и сви снимају. Стварно премного. Да ли ти људи учествују на служби како ваља? Друго је они који су добили благослов и то им је послушање, али свак данас потеже мобилни телефон и снима. Да ли може оно што је главно на служби да ухвати мобилни телефон? Не може. Оно што је главно на служби не може да се ухвати никаквом камером нити било каквом техником. А много пажње се поклања томе и зато се народ удаљава од службе. Треба да отворимо своја срца, а не мобилне телефоне. Да отворимо своја срца, примимо Божију милости Божију благодат, која невидљиво и неухватљиво силази на отворена срца, отворене душе и отворене умове. Маните беспослице и ситнице, оповршисмо све, претерасмо, морамо се враћати на прави пут. Ничему то не води“, рекао је митрополит Јоаникије, преноси сајт МЦП.

„Седимо за трпезом, неко нас гости, у манастиру или негде друго, па снимају цело време како једемо, пијемо, шта причамо, како се шалимо. Па људи смо. Али да ли је то пристојно снимати, да ли је то у реду? Позовем те кући, па ме снимаш. Или дошао сам ти у госте, па снимаш домаћина. Није лепо. А да не причамо која се све искушења после дешавају са тим снимцима, како се то лепо користи против цркве, против хришћана, против наше вере, против свештеника. Маните се ћорава посла. Кад долазите у цркву оставите телефон у ауту или га искључите, па ставите у џеп„, додао је митрополит Јоаникије.

Зашто Србија смета западу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИНчС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА