Најновије

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРАВА: Лажна држава Косово има нову тактику

Тзв. Косово је далеко од чланства у Унеску, уверен је бивши амбасадор Србије при тој организацији Дарко Танасковић, који наводи и да је једногласна одлука да четири српске светиње на Косову и Метохији остану на Унеско листи светске културне баштине у опасности веома значајна.

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Танасковић казује да су чак и државе, које су признале самопроглашену косовску независност, чврсте у ставу да су српски манастири на Косову и Метохији угрожени.

- Зна се од кога су угрожени и зашто, што је самим тим и порука тзв. властима у Приштини - каже Танасковић.

Истиче да је из извештаја Комитета за културну баштину Унеска јасно да је реч о "позитивном континуитету" у ставу да ситуација, када је реч о манастирима Високи Дечани, Грачаница и Пећка патријаршија и цркви Богородице Љевишке, није промењена и да захтеви Приштине, који се, каже, испостављају на разне начине, за сада не могу да промене ситуацију.

- Ако се узме у обзир да је међу 21 чланицом Комитета за светску баштину, бар десетак држава које су признале (тзв.) Косово, то је још јача порука и значи да чак и те државе сматрају да то није довољно и да (тзв.) Косово, за њих држава, мора да испуни стандарде које, иначе, не испуњава - каже Танасковић.

Примећује да су власти у Приштини кренуле "новим путем", поучене од својих ментора из иностранства, и да више не инсистирају на брзини уласка у Унеско, него припремају терен да би се приказали као држава која води рачуна о целокупном културном наслеђу на Косову и Метохији, укључујући и српско, покушавајући да га "етатизују" као заједничко културно наслеђе тзв. Косова.

Указује да у одређеним околностима то може наићи на више симпатије и слуха у међународној заједници, па и у Унеску, јер се Приштина, како каже, ослања на став о универзалној, изузетној културној вредности на основу којег културна добра долазе на листу Унеска.

Танасковић каже да се културна добра тешко скидају са листе културне баштине у опасности и да су за то потребни врло озбиљни, стручни и реални аргументи.

- Као што се види, сада од тога нема ништа, али њихова кампања ће се наставити и ми морамо улагати даље напоре да објашњавамо какво је стање нашег културно наслеђа на КиМ за шта имамо довољно аргумената. То за сада обављамо успешно, али се увек може радити боље и више - сматра Танасковић.

Указује да је, са становишта мисије и мандата Унеска, тзв. Косово ирелевантан ентитет и да практично не постоји,али да Приштина има своје лобисте у тој организацији и да посредно настоји да продре и до других држава чланица.

Да су четири споменика на Косову и Метохији скинута са листе, за шта, истиче Танасковић, не постоје никакви услови, то би значило да је такозвано Косово добило кредибилитет као држава, што би Приштина искористила у политичком смислу да обнови захтев за чланство у Унеску и покуша да то представи као афирмисање сопствене државности, међународног субјективитета и културног, цивилизацијског нивоа који уопште не постоји.

О бабароги која плаши народ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА