Најновије

НЕСТОРОВИЋ: Не терајте децу да носе маске!

Нова школска година почиње у знаку конфузије везане за ношење маски. Док део кризног штаба на челу са доктором Коном тврди да би ђаци морали да практично све време буду под маскама, неке њихове колеге, као и добар део јавности, сматра да је ово контрапродуктивно и неспроводиво у пракси.

Несторовић (Фото: Јутјуб)

Доктор Бранимир Несторовић објаснио је зашто деца не би требало да у школи седе са маскама. 

- Већ сам рекао да децу оставе на миру! У Скандинавији и Швајцарској деца иду без маски. Она не преносе вирус, а то су у Швајцарској и доказали у јуну - казао је доктор Несторовић који је и раније био велики противник ослањања на маске као ултимативну заштиту од вируса. 

 - Маске које се користе у свакодневној употреби уопште не пију воду. Ми се на тај начин не штитимо. Лично се никада нисам плашио короне, моји пацијенти су деца. Њима треба подршка, загрљај. Не можете дете ограничити. Иначе сам познат као доктор који воли да се грли с пацијентима. Мислим да није логично и нормално такву присност међу децом забранити - објаснио је познати пулмолог. 

Вирусолог др Ана Глигић каже да је ова одлука о ношењу маски унела додатну пометњу у ионако нејасну ситуацију. 

- То што ради кризни штаб не значи ништа. Мора бити одлука или-или. Или затворите школе или пустите децу на миру. Школе морају да раде како треба! Метода крени-стани више ничему не води. Треба да се траже излази у ходу. То да деца носе маске, па их скидају кад одговарају, па враћају ничему не води. Или да се зна да имамо маске кад год смо у колективу или их немамо. Ђаци треба да једу, онда скину маске, зато нема сврхе - каже Глигићева. 

Саговорница објашњава да је можда решење кризног штаба колективно прокужавање, међу којима је и најмлађа популација. 

- Онда када је требало да раде, нису урадили! Рекли су да нас очекује абнормално велики број оболелих сада, а ослабили су мере на свим пољима, а и што се школараца тиче. Можда им је циљ колективно прокужавање. Енглези су радили то када је био велики дерби, вирус је био ослабљен и пустили су да се народ прокужи. Право питање је да ли и овде по школама сада исто раде? Мислим да су нас све залудели - наводи Глигићева. 

Докторка одговара и да се делимично ношење маски по школама нигде не контролише. 

- И мере које су прописане не контролишу се. Деци се налаже да понесу маске у школу, они их понесу, али их одмах скину. Ја живим прекопута Дванаесте београдске гимназије и редовно видим децу. Она излазе на велики одмор, нико не носи маске, нико их и не контролише, друже се. Нико не контролише ни фестивале, а камоли школе. И наставници нису више орни да контролишу, свима је короне преко главе! Шта је онда циљ? С друге стране, не знам да ли је свет расположен да и децу вакцинише. Нема става за децу, не само код нас већ у целом свету. Ми немамо смернице јер нема довољно научних доказа. Али нас вирус зеза од један на 100, врти нас укруг и мења ћуд - завршава Глигићева. 

Мило напао Јоаникија да би сакрио шверц дроге. Више о томе читајте ОВДЕ.
 
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА