Најновије

МИЛО ПРИЗИВА КРВ НА ЦЕТИЊУ: Објављено саопштење ДПС-а, неће бити мира

Јасно је да ДПС-а након пораза одавно пуца по политичким шавовима, а ово је још једна у низу одлука око које се у најјачој опозиционој партији не слажу.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Део посланика Демократске партије социјалиста се не слажу са одлуком партијског врха да се у недељу иде на Цетиње, потврђено је “Борби” из више извора у овој странци.

Тензије у ДПС-у, настале су након најаве да ће посланици бити на протесту на Цетињу због устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а неки од њих су поручили да се неће појавити.

Поједини су казали и да ће бити на скупу, али да неће бити у првим редовима кад већ морају да буду тамо.

Јасно је да ДПС-а након пораза одавно пуца по политичким шавовима, а ово је још једна у низу одлука око које се у најјачој опозиционој партији не слажу.

- То је да нашу државу и грађане потчине себи и својим мегаломанским ретроградним идеолошким циљевима које персонификује крилатица "српски свет! Годинама у континуитету изговаране речи мржње и шовинистичких провокација – да „Црногорке и Црногорци не постоје“, „да су измишљена нација“, „шака јада“ – чији су промотери били и челници Српске цркве, као и поступци са намером да се понизе припадници црногорске нације а њихова држава омаловажи, изазвали су природну реакцију слободног црногорског народа - наводе из ДПС-а. 

Зато, како су рекли, и не чуди став грађанки и грађана Цетиња – црногорске Престонице и симбола наше државности и суверенитета – који не желе да се у њиховом граду одигра коначни чин понижења Црне Горе и њених грађана. 

То се наводи у саопштењу Председништва ДПС Црне Горе.

- За 5. септембар на Цетињу је планирано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

- На такав став недвосмилено упућују и Закључци Скупштине Престонице Цетиња који су усвојени великом већином, те Председништво позива надлежне државне органе да исти буду и спроведени и да тиме сви друштвено-политички актери на јасан начин покажу да им је стало до мира и напретка Престонице. Председништво ДПС дубоко верује да ће грађани тог дана на Цетињу мирно, на цивилизован начин исказати свој протест. Сви који инсистирају да се устоличење одржи на Цетињу против воље његових мештана, требало би да знају да се тиме непоправљиво продубљује анимозитет грађана према онима који ће и после 5. септембра боравити у том граду и службовати у Цетињском манастиру. Зато је јасно да ако је некоме заиста до мира на Цетињу, тај у овом тренутку не би инсистирао на окупљању главних извођача „српског света“ у граду под Ловћеном - истичу из ДПС-а.

Председништво ДПС је констатовало да у тренутној ситуацији њихова партија није могла остати по страни и немо посматрати реализацију наума националиста из врха власти државе Србије који желе да испуне оно што појединим монархистима и касније Слободану Милошевићу није пошло за руком.

- То је да ставе слободарску Црну Гору, Цетиње, Ловћен, Орлов крш и Цетињски манастир под своју чизму. Наш потез је само мирна, грађанска реакција на све те пропале, али очито још неуништене ретроградне идеје. Демократска партија социјалиста остаје при раније саопштеном ставу да ће у недељу 5. септембра бити на Цетињу уз грађане тог града и достојанствено и цивилизовано бранити све оне вишевековне тековине и тешком муком стечено право на своју државу и слободу. Закључено је да само миран протест може дон0ети још једну победу над домаћим и увезеним националистима који су 5. септембар већ уписали као датум покоравања Црне Горе. Доказаћемо им тог дана бројношћу и на достојанствен начин да су сада, циљајући Цетиње, себе преценили - рекли су из ДПС-а.

Председништво ДПС указује да је предстојећи најављени верски скуп на Цетињу догађај неподношљиво високог ризика и да ће одговорност за сваки евентуални немили догађај или инцидент сносити Влада Црне Горе и њени органи. 

- Желимо да верујемо да ће надлежни органи реално сагледати све чињенице и изазове које чин устоличења може имати по будућност Црне Горе. На седници је једногласно закључено да је одлука МЦП да устоличење протекне без окупљања њима блиских верника, недовољан и закаснио покушај компромиса. Посебно брине што са адреса које промовишу српску цркву, и даље стижу врло узнемирујуће поруке негирања свега што је црногорско, а афирмишу вредности које никада нису припадале Црној Гори и Црногорцима попут позива на насиље, ширење верске мржње, па чак и обрачуна са женама - наведено је у саопштењу.

Председништво ДПС позива представнике Српске цркве у Црној Гори, Патријаршије СПЦ и Владе Црне Горе да још једном размисле и послушају оно што је воља грађана, скоро свих Цетињанки и Цетињана и да за чин устоличења изаберу неки други град и верски објекат.

- Демократска партија социјалиста апелује на све политичке партије и јавне делатнике да у наступајућим данима дају максимум како би се смириле тензије, како би у миру, дијалогу и толеранцији решили све постојеће комплексне безбедоносне изазове. Председништво ДПС дубоко верује да наши чланови и симпатизери неће учинити ниједан потез или чин који би довео у питање мир и сигурност наших грађана, јер смо са њима успели да сачувамо мир у Црној Гори у слично изазовним временима крајем деведесетих година и почетком овог века - истакли су из те партије.

Талибани направили конвој од америчких оклопних возила а онда су побуњеници активирали руски Т-62М. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Борба/ Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА