Најновије

Бежанија се наставља: Лондон наложио евакуацију дела дипломата из Украјине

Велика Британија је наредила евакуацију особља из своје амбасаде у Кијеву "као одговор на растућу претњу" из Москве, пошто тензије на украјинско-руској граници и даље остају високе због страха да Кремљ наводно планира инвазију.

У објављеном саопштењу се наводи да је Лондон одлучио да "привремено" повуче део особља и чланове њихових породица из Кијева, уз напомену да ће амбасада остати отворена и наставити да пружа помоћ британским држављанима у Украјини.

Власницима пасоша Уједињеног Краљевства такође је речено да региструју своје присуство у земљи.

Саопштење је уследило након сличног потеза америчке амбасаде у Кијеву, која је у недељу вече објавила да је донела одлуку да одобри одлазак свог особља из Украјине „из опреза због сталних напора Русије да дестабилизује земљу и подрије безбедност грађана Украјине“, као и због „претње војне акције Русије“.

Одлука је донета пошто су тензије постале веома високе, а Москва је оптужена да је стационирала више од 100.000 војника близу границе у припреми за наводну инвазију.

Кремљ је више пута одбацио да има било какав план за војни упад и назвао такве оптужбе „неоснованим и погрешним“. Прошле недеље, амерички Стејт департмент је сугерисао да би Русија могла да „нападне у било ком тренутку“.

Одлука Британије да повуче дипломате уследила је два дана након што је Лондон "скинуо тајност" са докумената у којима се тврди да Москва наводно настоји да постави проруског лидера у Кијев. У објављеном саопштењу, сугерише се да је украјински посланик Јевгениј Мурајев алтернатива актуелном председнику Украјине Владимиру Зеленском.

Портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко написао је јутрос на Твитеру да Кијев „поштује право страних држава да осигурају безбедност“ својих дипломатских мисија, али је тај корак назвао „преурањеним“ и „примером претераног опреза“. Украјина је више пута умањила ризик од наводне руске инвазије.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА