Најновије

ПУТИН СЕ ОБРАТИО КИЈЕВУ: Рекао на коју адресу да се обрате за преговоре

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Кијев треба да седне за преговарачки сто са Донбасом и то што пре.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

"Све што Кијев треба да уради јесте да седне за преговарачки сто са представницима Донбаса и договори се о политичким, војним, економским и хуманитарним мерама за окончање овог конфликта. Што пре то боље", рекао је Путин након разговора са белоруским председником Александром Лукашенком, преноси ТАСС.

 

 

Он је рекао да су и Лукашенко и он сигурни да је примена Минских споразума кључ за поновно успостављање реда и мира у Украјини и смиривање тензија.

"Нажалост, сада смо сведоци ескалације у Донбасу", рекао је Путин.

Русија спремна да разговара о безбедносним гаранцијама

Русија је спремна да разговара са САД и НАТО само ако пристану да разговарају о приоритетним захтевима Москве о безбедносним гаранцијама, изјавио је Путин.

Путин је рекао да су Вашингтон и Брисел игнорисали кључне захтеве Москве о безбедносним гаранцијама, пренео је ТАСС.

"У исто време, они су изнели неке идеје о европској безбедности, ракетама кратког и средњег домета и војној транспарентности о којима Русија не би имала ништа против да разговара", рекао је он.

Према његовим речима, Русија је спремна да иде путем преговора, под условом да се сва питања разматрају као пакет, без искључивања кључних предлога Русије, чију имплементацију она види као апсолутни приоритет.

"Спремни смо да идемо путем преговора под условом да се сва ова питања разматрају као пакет, без искључивања кључних предлога Русије, чију имплементацију видимо као апсолутни приоритет", истакао је Путин.

Западне санкције Русији, као и Белорусији, биће уведене у сваком случају, разлог за то ће се наћи, рекао је председник Русије.

"Санкције ће у сваком случају бити уведене. Било да данас имају разлога, на пример, у вези са дешавањима у Украјини или да тог разлога нема, наћи ће се, јер је циљ другачији, циљ је да се успори развој, у овом случају, Русије и Белорусије", казао је Путин.

Он је додао да је притисак санкцијама "апсолутно нелегитиман".

"Ово је грубо кршење међународног права, али они који сада говоре о томе (о могућим новим санкцијама) брину о томе (међународном праву) само када им је то од користи", навео је Путин.

Према његовим речима, заједничке војне вежбе Русије и Белорусије не представљају претњу никоме и искључиво су одбрамбене природе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА