Најновије

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ОДКБ: Могуће слање контигента у Донбас

Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) могла би да пошаље мировњаке у Донбас уз сагласност Кијева и санкције Савета безбедности УН, изјавио је генерални секретар ОДКБ Станислав Зас.

Донбас (Фото: РИА Новости)

„Хипотетички, ово се може замислити (распоређивање мировњака – прим. аут.) уз добру вољу Украјине, јер је то њена територија, ако постоји мандат Савета безбедности УН и ако се укаже потреба и ова одлука би била она коју подржавају све наше владе“, рекао је Зас агенцији Ројтерс.

Решење за насталу ситуацију, сматра Зас, треба тражити кроз дијалог. "Мора постојати разумевање потребе да се седне за сто и да се нешто договори. Ово је нова реалност", рекао је генерални секретар.

Он је додао да ОДКБ и њени чланови увек пажљиво процењују сваку одлуку у вези са употребом силе, ако је потребно, организација може брзо да пошаље мировњаке. "Верујте ми можемо да пошаљемо колико нам треба. Ако нам треба 300 хиљада, онда ћемо послати, ако треба 17 хиљада, онда ћемо послати. Ако треба више, послаћемо још. Колико год нам треба“, рекао је Зас.

У четвртак је ситуација у Донбасу ескалирала, Доњецка и Луганска Народне Републике су пријавиле десетине напада украјинских снага безбедности. Руководство ДНР и ЛНР најавило је привремену евакуацију грађана у Ростовску област у вези са претњом инвазије од стране Украјине. То се пре свега тиче жена, деце и старих.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА