Најновије

УДБАШКА ДРЖАВА: Ево ко је отац Дијане Хркаловић, која је у МУП прешла из БИА

Мало ко зна да је и њен отац Дане од раније познат јавности.

Фото: Јутјуб

Дане Хркаловић, током дуге каријере, мењао је често партије и функције, а највећи успех постигао је као кадар Покрета снага Србије, односно након што је постављен за директора ергеле „Љубичево“.

Осим Дијане, још један члан породице Хркаловић опробао се у политици и менаџменту. Док је Хркаловићева муњевитом брзином доспела до самог врха полиције и политике, њен отац Дане задржао се само „на локалу“. Ипак, тамо деценијама опстаје.

Пожаревац је и пре Дијаниног оца имао познате житеље, а најпознатији су, без сумње, некадашњи председник Југославије Слободан Милошевић и његова супруга Мира Марковић, па је тај крај важио за упориште социјалиста и јуловаца.

Тако се и Хркаловић својевремено нашао на изборној листи ЈУЛ за тај град. Након промена, променио се и он, па се убрзо нашао на изборној листи Покрета снага Србије, Богољуба Карића. То му није донело много успеха све док поменути покрет није постао коалициони партнер владајуће Српске напредне странке.

Тако је Дане Хркаловић 2014. постављен за директора ЈП „Љубичево“, што је званични назив ергеле „Љубичево“, а коју је основао још кнез Милош и поклонио Србији 1853. године.

Касније се испоставило да се отац бивше државне секретарке МУП опробао и у приватном, а не само у државном сектору, и да је ту био неупоредиво успешнији. Он је заправо основао већ помињано предузеће „Сточар ДХ“.

Подсетимо, Дијана Хркаловић у јулу 2015. године постала је секретар Управе криминалистичке полиције (УКП), а две године касније државна секретарка Министарства унутрашњих послова Србије.

Политиком је почела да се бави још као студенткиња. На изборима 2008. године била је кандидат за посланика у Скупштини Србије на листи Покрет снага Србије – Богољуб Карић, али није успела да освоји мандат. Четири године касније постала је одборница у Скупштини града Београда и то као кандидаткиња листе Српске напредне странке (СНС). До априла 2014. године радила је у Безбедносно-информативној агенцији (БИА), а потом је по Споразуму о преузимању државног службеника прешла у Министарство унутрашњих послова и стекла звање полицијског инспектора.

Ту позицију напустила је 30. маја 2019. године. У жижу јавности доспела је почетком 2021. године када су је таблоиди оптужили да је прислушкујући председника Србије Александра Вучића и његову породицу покушала да изазове тзв. тихи државни удар.

Хркаловићева је 15. октобра 2021. године позвана на саслушање у Сектор за унутрашњу контролу Министарства унутрашњих послова.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА