Најновије

Фунта на рекордном минимуму, долар расте према корпи валута

Фунта је пала данас на азијском трговању на најнижи ниво од 1985. године према долару, јер су се трговци ужурбано ослобађали британске валуте због спекулација да ће економски план нове владе оптеретити финансије Уједињеног Краљевства до крајњих граница.

Суноврат фунте је помогао америчком долару да достигне нови 20-годишњи врхунац у односу на корпу главних ривала.

Фунта је потонула ноћас за чак 4,9 процента у Азији на историјски минимум од 1,0327 долара, пре него што се стабилизовала на око 1,05405 долара, што је за 2,9 одсто испод вредности коју је имала на затварању трговања у петак, извештава Ројтерс.

Британска валута је у петак забележила пад од 3,6 одсто након што је нови министар финансија Кваси Квартенг представио план за историјско смањење пореза које ће бити финансирано повећаним задуживањем на тржишту дуга, највећим од 1972. године.

Фунта је, како наводи Ројтерс, последња жртва турбуленција које су захватиле финансијска тржишта у последње време због нарастања глобалних геополитичких тензија.

Евро је такође дотакао нов најнижи ниво у последње две деценије према долару услед страха од рецесије, јер се енергетска криза шири са приближавањем зиме услед ескалације рата у Украјини и референдума о припајању Луганске, Доњецке, Херсонске и Запороршке области Русији.

Доларски индекс, који мери вредност долара према корпи главних валута, укључујући фунту, евро и јен, достигао је 114,58 поена први пут од маја 2002, након чега се незнатно повукао на 113,73 поена, што је и даље за 0,52 процента изнад нивоа на којем је био на крају прошле недеље, преноси Танјуг.

Америчка валута је нагло порасла према јену након прошлонедељне изненадне девизне интервенције јапанских власти, пошто се фокус инвеститора поново вратио на оштре разлике између агресивне монетарне политике Федералних резерви (ФЕД) и упорног инсистирања Банке Јапана на задржавању програма огромних финансијских подстицаја.

Како ће Русија одговорити ако њена територија буде нападнута након референдума сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА