Најновије

Ево шта ће се десити ако се Шкотска отцепи од Британије

ЕДИНБУРГ - Ако већина од 4,3 милиона Шкота с правом гласа изгласа независност на данашњем референдуму, уследиће низ коренитих промена, а ево најважнијих, преноси Јутарњи.хр.
Скотланд :) (Фото: hbpl.co.uk)

Скотланд :) (Фото: hbpl.co.uk)

ТРЖИШТА: Велика Британија мораће да смири тржишта да би стабилисала фунту. Ако Шкотска прогласи независност, већ у петак ујутро могу се очекивати изјаве британског министра финансија Џорџа Осборна и гувернера Банке Енглеске (централне банке) Марка Карнеја. ОСТАВКЕ: Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да неће подносити оставку, али ако Британија изгуби трећину територије и огроман број становника, могло би се десити да буде присиљен на то. Парламент још није почео јесење заседање, па вероватно неће бити хитног гласања о поверењу премијеру. Будућност Еда Милибанда, вође опозиционих лабуриста, такође би могла бити под знаком питања јер се његова странка снажно залагала и ангажувала у кампањи против независности. ПРЕГОВОРИ: Ако народ тако одлучи, шкотска влада жели да постане независна 24. марта 2016, што оставља 18 месеци за преговоре о раздруживању с Лондоном. Агенда ће бити дугачка и укључиваће питања као што су  валута, британско нуклеарно оружје у Шкотској, гранична контрола, нафта, пензијски и здравствени систем. ГРАДЊА ДРЖАВЕ: Између осталога, Шкоти ће морати да формирају своју војску и отворите амбасаде у иностранству. Мораће да издају пасоше својим грађанима, преговарају о међународним трговинским споразумима и да аплицирају - или покушају да задрже -  чланство у ЕУ, НАТО и другим институцијама. ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ: Британију чекају парламентарни избори у мају 2015. године. Шкотска би тада још била у Уједињеном Краљевству и имала би право на својих 50 посланика у Весминстеру. У садашњом скупштини 41 посланик из шкотских изборних јединица је из Лабуристичке странке. Ако лабуристи на нивоу државе освоје власт на основу подршке из Шкотске, могли би да изгубити годину кад се Шкотска осамостали. Постоје сугестије да се одложе парламентарни избори у Британији у случају да се Шкотска отцепи, али то се догађало само у рату. РЕФЕРЕНДУМ О ЧЛАНСТВУ У ЕУ: Ако конзервативци на тим парламентарним изборима у Британији поновно освоје власт, Камерон је обећао референдум о останку Велике Британије у ЕУ до 2017. Ако Шкотска, која је много више од других делова Уједињеног Краљевства европски оријентисана, напусти државу, много је вероватније да ће тада и Велика Британија напустити ЕУ.
Прочитајте још:

Стање на фронту у Украјини: Претходна 24 сата и поред примирја донела су смрт и разарања

Шкотска данас гласа, Енди Мареј подржао независност!

Чак и у случају да Шкоти одлуче да остану у заједничкој држави, Лондон је обећао пренос већих овлашћења на шкотски парламент (Холируд), а ово ће у том случају бити следећи кораци: ДАН ПОСЛЕ: Главне странке у Вестминстеру (конзервативци, лабуристи и либералне демократе) најавиле су да ће већ 19. септембра почети да планирају пренос овлашћења на Шкотску у сфери финансија, пореза и социјалне политике. КРАЈЕМ ОКТОБРА: Лондон ће објавити тзв. "цомманд папер", службени документ с првим нацртом предлога о којима ће онда у Шкотској бити поведена јавна расправа. КРАЈЕМ НОВЕМБРА: Лондон ће објавити коначне предлоге. 25. ЈАНУАРА 2015: Нацрт закона о преносу овлашћења биће објављен на Бернсову ноћ, кад Шкотска облежава рођендан свог националног песника Роберта Бернса. 7. МАЈА 2015: Избори за британски парламент. Друго читање новог Закона о Шкотској требало би да се нађе на дневном реду одмах после формирања нове владе. 5. МАЈ 2016: Избори за шкотски парламент. 2017: Ако буде поново изабран, британски премијер Дејвид Камерон најавио је референдум о останку Велике Британије у ЕУ. Ако Британци одлуче да изађу из ЕУ, то би могло поново да распламса националистичку кампању у Шкотској, која је највише проевропски оријентисана од осталих делова Велике Британије. Извор: Јутарњи.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА