Најновије

Бродове са крстарећим ракетама „Калибар“ браниће ракетно-топовски системи „Панцир-СМ“!

Главна команда Ратне морнарице Русије одобрила је нови изглед малих ракетних бродова класе 20380 „Бујан-М“ -носача крстарећих ракета великог домета „Калибар“.

Ратне морнарице Русије одобрила је нови изглед малих ракетних бродова (Фото: Синхуа)

Добиће радаре са активном фазираном решетком (АФАР). Поред тога, ти бродови ће бити опремљени зенитним ракетним артиљеријским системом „Панцир-СМ“, који ће им обезбедити висок ниво заштите. 
Произвођач новог радара је Централни конструкторски биро за производњу апарата (члан холдинга „Високопрецизни системи“). Овај јединствени радар је способан да у делићу секунде открије крстареће ракете које лете на малим висинама, беспилотне летелице и противничке бродове и да наведе на њих цео арсенал противбродских и зенитних ракета, као и ватру брзометне артиљерије.
Кобилица првог брода с новим радаром биће положена следеће године.
- Усаглашен је нови изглед бродова „Бујан-М“ са новим радаром - рекао је листу „Известија“ извор у Ратној морнарици Русије који је упознат са током радова. - Одлука је донета још летос. Осим новог радара, бродови ће бити опремљени зенитним ракетним артиљеријским системом „Панцир-СМ“. Радар се тренутно тестира на чамцу класе 12443 „Молнија“ (Муња), које планирамо да завршимо до краја године.
Уређај за праћење циља и рачунарски блок омогућиће да се непријатељске машине уништавају првим испаљеним пројектилом. Нови радар чини основу поморске варијанте зенитног ракетно-топовског система „Панцир-СМ“. У поређењу са копненом верзијом „Панцир-С1“, поморски „Панцир“ има двоструко већи домет откривања и погађања циља. Радар види све што се догађа у ваздуху и на води на растојању до 75 километара, а зенитни систем може да погоди циљеве на раздаљини до 40 км. Како објашњава саговорник листа, традиционални поморски радар састоји се од огромног платна-једра које се врти на крову моста. Нови радар ће бити наставак надградње моста, са чије ће се три стране налазити равне антене. Сваки од њих се састоји од примопредајних модула спојених у једну целину, кроз које се у делићу секунде премешта електронски зрак који скенира простор. Он у распону од 180 степени у односу на правац пловидбе брода открива ваздушне и надводне циљеве, селектује их, наводи оружје, а такође може да делује као средство за електронску борбу. Стручњак у области поморског наоружања Александар Мозговој рекао је „Известијама“ да је такав систем први пут примењен на ловцу Т-50.  - Опремање малих ракетних бродова класе 20380 „Бујан-М“ тим системима планирано је од 2017. године, а такође је планирано у оквиру модернизације пет сличних бродова у саставу Каспијске флотиле и Црноморске флоте - каже Мозговој. - Ти бродови су се истакли током напада крстарећим ракетама „Калибар“ из Црног и Каспијског мора на циљеве Исламске државе у Сирији. Нови радар и „Панцир-СМ“ ће на њима заменити стари зенитни ракетни систем „Гибка“, који користи ракете „Игла-М“, као и главни радар „Позитив“. По стручњаковим речима, предност радара са активном фазираном решетком није само у брзини рада, већ и у томе што се ти системи у потпуности уклапају у концепцију слабе уочљивости (стелт), јер су део конструкције брода. - То је јединствена технологија - истиче Мозговој.  - Мали ракетни бродови класа 20380 и 22800 постају главна ударна снага наше ратне морнарице. Зато ће на њихово неутралисање бити усмерене главне снаге противника. Важно је то што ће наши бродови имати моћан систем противваздушне одбране, који ће бити способан да их гарантовано заштити од напада авијације и ракета. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА