Најновије

ЗБОГ ЧЕГА СУ НЕРВОЗНЕ СТРАНЕ ТРУПЕ: Руски “Панцир-С“ штити сиријско небо (ВИДЕО)

Иако је С-400 заузео све новинске наслове, у стварности је С-400 само врх леденог брега, односно интегрисане, вишеслојне мреже ваздушне одбране коју је Русија поставила у Сирји, углавном да би заштитила своје базе у Тартусу у Хмејмиму, али такође и аеродроме и своје снаге на терену.

Руски “Панцир-С“ (Фото: РИА)

Најактивнији слој те мреже, је Панцир- С, систем ваздушне одбране кратког домета, који затвара празнине које ће неизбежно настати од далеко снажнијег оружја С-400 и Бук-М2. Комплексни рељеф Сирије значи да је главни ефекат оружја дугог домета да примора непријатељске авионе да лете на веома ниским висинама како би остали изван зона С-400, и да се ослањају на муницију навођену ГПС-ом, као што су ЈАССМ, ЈДАМ и СДБ, можда користећи технике бомбардовања како би проширили домет бомби.
Иако С-400 може оборити крстареће ракете, па чак и једреће бомбе, претерано је да он користи своје моћне и релативно оскудне ракете против таквих ситних мета. Уместо тога, ово је мисија за коју је од самог почетка дизајниран Панцир-С. С обзиром да свако појединачно возило Панцир-С носи 12 57Е6 радио командних ракета домета од 20 км, и два 30мм 2А38 топа са по 700 метака и брзином ватре од 2.500 пуцња у минути, оно затвара празнине ниских висина С-400 и генерише довољно ватрене моћи кратког домета како би се обориле долазеће ракете и муниције, чиме се омогућава да С-400 задржи непријатељске авионе на одстојању.
То је заправо мера ефикасности С-400 која га је спречавала да испали једну ракету у љутњи у Сирији. Уместо тога, ваздушне претње руским снагама су преузимале другачију форму, ону која је Панцир-С возила држала поприлично заузетима.
Само у 2017. години су Панцир-С возила у Сирији до сада уништила 12 ваздушних летелица, са ракетама. Две су вероватно били безопасни балони, али с обзиром на природу сукоба и чињеницу да су оба оборена у размаку од пар дана у јуну над Тартусом и Хмејмимом, ови балони су можда били опремљени надзорном опремом како би посматрали руске војне објекте.
Оба су уништена у близини максималног домета ракета. Четири мете су биле артиљеријске ракете које су оборене над Хмејмимом и Масјафом у провинцији Хама, у марту. Преостале су дронови за надзор, укључујући и један турске производње, дрон Бајрактар, који је оборен у близини Тартуса 11. маја, трису дронови Херон, израелске производње, оборени у близини Тартуса и Масјафа у априлу, мају и јулу ове године, један је неодређени мини дрон над Масјафом и један RQ-21A Blackjack UAV оборен у близини Тартуса 27. маја 2017. године.
Ово последње обарање је посебно интересантно јер је Blackjack ушао у службу 2016. године, а једини потврђени корисници су Канада и… морнарица и маринци САД-а (USMC). Познато је да су их USMC распоредили у Ираку 2016. године, али се њима такође може управљати са бродова. Њихова 16-часовна издржљивост им вероватно омогућава да се евентуално лансирају из британске ваздухопловне базе на Кипру.
Ови инциденти указују на то да још увек има много незадовољних страна са правцем у ком је рат у Сирији кренуо, што оставља отворену могућност за озбиљну ескалацију. Они такође показују да руска ваздушна одбрана држи отворене очи и уши, спремни да оборе било кога ко ремети сиријски ваздушни простор.
Пошто ће се број дронова у наредним годинама вероватно само повећати, КБТ са седиштем у Тули већ ради на унапређеној верзији Панцира, названој Панцир-СМ, који укључује искуство прикупљено током службе у Сирији.
Побољшања укључују микро пројектиле посебно дизајниране да поразе непријатељске дронове, са четири таква оружја која се преносе унутар сваке појединачне 57Е6 ракетне цеви, чиме се смањују трошкови ангажовања и повећава запремина ватре против роја дронова у будућности. Русија тестирала 600 врста оружја у Сирији! Авијација уништила више од хиљаду објеката. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА