Најновије

ПОСЛЕ СВЕГА, ИПАК СПОРАЗУМ: Русија и Украјина потписале петогодишњи уговор о транзиту гаса!

Русија и Украјина су након пет дана преговора потписали пакет докумената који осигуравају транзит руског гаса преко Украјине од 1. јануара, саопштио је новинарима шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер.

Владимир Путин, Володимир Зелеснки (Фото: ria.ru/president.gov.ua)

„Након пет дана непрекидних билатералних преговора у Бечу донета је коначна одлука и постигнут финални договор. Истовремено је потписан читав низ споразума и уговора којим се обнавља равнотежа интереса две стране“, изјавио је Милер.

„Од данас ти документи добијају правну снагу и осигуравају транзит руског гаса преко Украјине, након 31. децембра 2019. године“, додао је он.

Уговор је потписан на пет година. За тај период Украјина очекује да ће приходовати најмање 7 милијарди долара, изјавио је председник земље Владимир Зеленски.

„Стране могу продужити уговор на још десет година. Украјинска гаснотранспортна мрежа ће бити максимално ангажована, а то је енергетска безбедност и благостање Украјинаца“, написао је Зеленски на фејсбуку.

Он је додао да уговор гарантује Гаспрому да прве године може да испоручи 65 милијарди кубних метара гаса преко Украјине и по 40 милијарди кубних метара у наредне четири године. Те количине могу бити и повећане.

Министар енергетике Русије Александар Новак раније је саопштио да ће Москва и Кијев од 1. јануара поништити сва узајамна потраживања у вези с гасом.

CNN напао Путина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА