Најновије

ДАН "Д" ЗА ТРАМПА! У Сенату се одлучује да ли ће се његова агонија наставити или ће бити ослобођен свих оптужби!

Данас ће се на суђењу америчком председнику Доналду Трампу одлучивати о његовој даљој судбини - или ће се процес у Сенту наставити или ће се бити ослобођен свих оптужби и наставити да буде шеф државе.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Иако се очекује да ће Трамп највероватније бити ослобођен оптужби, данас ће се на распореду суђења наћи и гласање о сведоцима. У Сенату ће се расправљати о предлогу демократа да се на суђењу саслушају и сведоци, међу којима је и Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон.

Након што се буде завршило са питањима сенатора упућеним Трамповим адвокатима и демократама из Представничког дома, очекују се завршне речи обе стране, а потом на дневни ред долази и питање о могућим сведоцима.

Демократе инсистирају на сведоцима, а посебно желе да чују бившег Трамповог саветника Болтона, који је у још необјављеној књизи написао да је Трамп желео да замрзне војну помоћ Украјини док председник Зеленски не спроведе истрагу о Бајдену.

Бела кућа је у међувремену информисала Болтона да радна верзија његове књиге садржи "значајан број поверљивих информација" и да се не може објавити са постојећим садржајем, пренео је "Глас Америке".

О томе да ли ће бити сведока на суђењу председнику Сенат одлучује простом већином од 51 гласа, што значи да би уз 47 демократа за то требало да гласа и четворо републиканаца. За сада није познато да ли демократе имају довољан број гласова.

Проблем представља то што су демократе остале без подршке републиканаца Ламара Александра која им је била неопходна за наставак процеса опозива.

Демократама је била неопходна подршка четворице републиканаца да би се омогућило узимање изјава од сведока, али је Александар навео да их не подржава. Према његовим ријечима, демократе су доказале да се Трамп неадекватно понашао, али да то није прекршај за опозив.

Уколико ситуација буде да демократе не буду имале подршку четворо републиканаца, а да притом све демократе буду за позивање сведока, тиме би се омогућило ослобађање Трампа у Сенату, што би се могло десити већ вечерас.

Али, чак и ако буде сведока, исход суђења је познат. Ипак, уколико би се десило да буду позвани сведоци, постојала би шанса и нада за демократе да би ситуација могла да се преокрене.

Очекује се да Трамп остане на функцији, јер су за његову смену потребни гласови две трећине сенатора - што је мало вероватно у ситуацији када репбуликанци имају већину. У сваком случају, Трамп ће у америчкој историји бити уписан као трећи председник САД који је опозван у Представничком дому.

Трамп је оптужен да је украјинског председника Володимира Зеленског условљавао исплатом америчке војне помоћи и од њега тражио да истражи пословање сина потенцијалног противкандидата на изборима Џозефа Бајдена.

Обустављено издавање радних виза кинеским држављанима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА