Најновије

ОЧЕКУЈЕ СЕ ДРЖАВНИ УДАР У САД ПОСЛЕ ИЗБОРА? Амерички генерал у Конгресу јасно рекао да ли ће војска реаговати! (ВИДЕО)

Америчке оружане снаге неће имати улогу у спровођењу изборног процеса или решавању спорног гласања, рекао је највиши амерички војни официр Конгресу у коментарима објављеним у петак.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Коментари генерала Марка Мајлија, високог официра у Генералштабу, подвлаче ванредно политичко окружење у Америци, где је председник без доказа изјавио да ће очекивано повећање гласачких листића учинити гласање „нетачним и лажним“ и сугерисао је да можда неће прихватити изборне резултате ако изгуби.

Трампове поновљене жалбе које доводе у питање валидност избора изазвале су невиђену забринутост због могућности хаоса око изборних резултата. Неки нагађају да би војска могла бити позвана да се умеша, било тако што ће Трамп покушати да је искористи да помогне својим изгледима за поновни избор или ће, како је предложио демократски изазивач Џо Бајден, уклонити Трампа из Беле куће ако одбије да прихвати пораз. Војска је одлучно покушала да угуши ту спекулацију и ревносно штити своју историјски непристрасну природу.

"Ја дубоко верујем у принцип аполитичне америчке војске," рекао је Мајли у писменим одговорима на неколико питања која су поставила два демократска члана Одбора за оружане службе Конгреса. "У случају спора око неког аспекта избора, по закону Амерички судови и амерички Конгрес су дужни да решавају све спорове, а не америчка војска. Не предвиђам никакву улогу америчких оружаних снага у овом процесу. "

Мајлијев тон одражава дугогодишње ставове војних вођа који инсистирају на томе да војска нације не остане у политици и да се трупе заклињу да заштите земљу и подрже Устав.

Али двоје чланова Конгреса, представница Елиса Слоткин из Мичиген-а и Мики Шерил из Њу Џерсија, рекли су у петак да су Трампови недавни коментари и напори да користи војску за угушивање протеста подстакли њихову забринутост. Двојица посланика објавила су Мајлијеве одговоре.

„Ово су само разборита питања која треба поставити с обзиром на ствари које је председник јавно говорио“, рекао је Слоткин, указујући на Трампову употребу војске за уклањање демонстраната са трга Лафајете и на његове сугестије да би могао да изврши спровођење закона на биралиштима. побрините се да се гласање одвија професионално. Одговори Мајлија, рекла је, "показали су да је председавајући препознао да је војна улога на нашим изборима у суштини да останемо напољу; да је улога војске у мирном прелазу моћи да се држи напоље."

Суочен са анкетама које показују да заостаје за Бајденом, Трамп је прошлог месеца рекао да је прерано да би се гарантовало да ће прихватити резултате избора.

„Морам да видим. Слушајте ... Морам да видим “, рекао је Трамп на Фоксу “. "Не, нећу само рећи" да ". Нећу да кажем не. "Бајденова кампања је у то време одговорила да је„ влада Сједињених Држава савршено способна за спровођење прекршаја из Беле куће. "

Трамп је касније предложио да изборе треба одложити, с обзиром да је пандемија коронавируса учинила вјероватним да би требало да прођу дани или седмице да би се пребројало гласачких листића. Али та идеја је одмах одбачена, чак и од републиканаца, јер датум избора може Конгрес променити само.

Мајли, за којег се зна да је студент војне и уставне историје, усидрио је многе своје одговоре у националном оснивачком документу. Упитан да ли ће војска одбити налог председника ако покуша да користи војну акцију ради политичке користи, а не националне сигурности, Мајли је рекао: „Нећу да следим незакониту наредбу“.

Шерил, бивши пилот хеликоптера морнарице, тврди, „ово је за мене лично“.

Рекла је да питања одражавају забринутост коју су покренули њени бирачи и други широм земље „јер видимо да председник одбија да каже да ће прихватити пораз; као што видимо председника Сједињених Америчких Држава да доводи у питање нашу демократију и / или способност да се спроведу слободни и фер избори. "

Генералном тужиоцу и другим члановима кабинета требало би да се поставе слична питања, рекла је она.

Нагађања о увлачењу војске на изборе подстакнута су Трамповом склоношћу да користи војску као партизански реквизит. Подигнуо је аларме - и наишао на отпор Пентагона - када је запретио да ће употребити Закон о побуни како би употребио трупе за спровођење закона током протеста након смрти Џорџа Флојда. Министар одбране Марк Еспер јавно је рекао да се противи таквом потезу - ставу који је разбеснио Трампа и замало коштао Еспера посла.

Питања су такође послата прошлог месеца Есперу, а одговори су требали бити у четвртак. Еспер ове недеље путује Азијом, а Слоткин је рекао да још није одговорио. Слоткин је бивши аналитичар ЦИА и виши саветник за политику Пентагона, а Схеррилл је у морнарици била око 10 година.

Ово је други пут у последњих месеци да се Мајли јавно изјаснио против војног мешања у политику. У јуну је користио говор на Националном универзитету одбране да изрази жаљење за шетњу са Трампом кроз трг Лафајет у, за шта се испоставило да је фотографија током јавних протеста након смрти Џорџа Флојда.

Рекао је да су његове фотографије тамо "покренуле националну дебату о улози војске у цивилном друштву". И рекао је војној публици, „морамо поштовати принцип аполитичне војске који је тако дубоко укорењен у самој суштини наше републике“.

Руси зауставили амерички конвој, без оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА