Најновије

ЛЕТЕЛЕО ПЕРЈЕ У СТУДИЈУ! Ко је победио у првој, хаотичној, дебати Трампа и Бајдена? (ВИДЕО)

BBC је објавио занимљиву анализу у којој је покушао дати одговор на питање ко је победио у синоћњој дебати Доналда Трампа и Џоа Бајдена. У дебати која је била политички еквивалент међусобног гађања храном победник је човек који је завршио најмање упрљан.

Доналд Трамп и Џозеф Бајден. (Фото: Јутјуб)

Ако је судити према анкетама које су спроведене у ноћи дебате, тај човек је Џо Бајден, кандидат Демократске странке, наводи се у анализи BBC. Ако ништа друго, онда зато што је његов једини циљ био доказати Американцима да може издржати притисак, односно да неће изгубити ритам због поодмакле доби. Метафорички речено, Бајден је морао показати да може поднети да му се баци пита у лице и притом задржати мирноћу, наводи се у анализи

Како је Трамп помогао Бајдену?

Бајден је углавном то успео да направи, иако је то барем деломично било зато што је Доналд Трамп својим непрестаним упадицама дао врло мало прилике демократском кандидату да каже нешто што би заиста могло наштетити његовом циљу.

Доналд Трамп каквог знамо с Твитера - неконвенционалан, бомбастичан, председник који врђа и шири гласине - био је такав пуних сат и по времена, колико је трајала дебата. Оно што није добро за њега је чињеница да многи Американци, међу којима има и оних који га подржавају, његову персону с друштвених мрежа сматрају једним од његових најмање привлачних атрибута, стоји у анализи BBC.

Трамп је желио да уздрма предизборну трку која му засад не иде у прилог, при чему је тај тренд изузетно стабилан, стварањем раздора на пољу економије, здравства и друштва уопште, преноси Индеx.хр.

Но ништа од тога, по свему судећи, није променило динамику предизборне трке нити је натерало било ког од 10% Американаца који су по анкетама и даље неодлучни да се предомисле. Једино што би се могло променити је њихова одлука да гледају наредне дебате.

Трамп прекинио Бајдена 73 пута

Од самог почетка било је јасно каква ће то дебата бити, пише BBC. Трампов циљ био је уздрмати Бајдена, што је покушао постићи непрекидним упадицама и прекидањем бившег потпредседника САД-а.

Према подацима које је објавио ЦБС, Трамп је Бајдена прекинуо 73 пута у сат и по времена.

Резултат је била серија хаотичних размена, које су укључивале Трампово пропитивање Бајденове интелигенције те Бајденово називање Трампа кловном. Бајден је у једном тренутку Трампу недолично рекао: "Хоћеш ли зачепити, човече?"

У целом низу Трамп је нападао Бајдена, а овај се само смејао и тресао главом.

Кад је модератор дебате, ветеран "Фокса" Крис Валас, најавио да ће следећа тема бити корона вирус и да ће кандидати имати по два и по минута за одговор, Бајден је Трампу добацио: "Срећно с тим!"

Модерирање ове дебате је ноћас вероватно био најгори посао у Америци.

Кључан део дебате догодио се на самом крају, кад су кандидати расправљали о забринутостима због безбедности САД након проглашења изборних резултата, али и тезама које долазе и с левице и с деснице, према којима ови избори неће бити слободни и поштени.

Кад је дошло до дискусије о том питању, ако се то уопште може назвати дискусијом, она се највећим делом вртела око Трамповог препричавања заваравајућих анегдота о корупцији и некомпетенцији везаних за гласање путем поште, на које ће се ове године због пандемије ослањати милиони Американаца.

- Ово неће завршити добро - рекао је Трамп у једном тренутку, што је сентимент који несумњиво деле многи Американци с обе стране политичког спектра, иако из различитих разлога.

Бајден је пак покушао задржати неки ниво дигнитета. Позвао је да се гласови преброје и обећао да ће поштовати резултате избора једном кад победник буде проглашен. Изгледало је као да жели рећи још нешто на ту тему, али тада га је Трамп опет прекинуо, након чега је модератор најавио да је дебата - готова.'

Напрасан крај

Био је то напрасан крај хаотичне вечери која тешко да може бити названа дебатом у традиционалном смислу те речи. Овакви догађају ретко кад одлучују резултате избора, а ова је била такав неред да ће се вероватно мало ко предомислити због виђеног.

То је вероватно лоша вест за Трампа, с обзиром на то да је једна од његових главних слабости чињеница да жене из америчких предграђа у анкетама редовно наводе да их одбија председниково грубо понашање.

- С друге стране, ако је Трампов циљ био претворити предизборну кампању у ружан окршај који ће бирачима огадити цели процес избора, могло би се рећи да је обавио добар посао - наводи BBC.

Москва послала оштру поруку Берлину! Иза свега стоји Вашингтон? Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА