Најновије

БАЈДЕН НЕ ЦЕПА ТРАМПОВ ПАПИР? И нова власт у САД уважиће Вашингтонски споразум

Доласком новог председника Бела кућа и Стејт департмент ће се синхронизовати, док је у претходном периоду Бела кућа била држава за себе.

Александар Вучић и Доналд Трамп. (Фото: predsednik.rs)

Србија ће наставити да поштује Вашингтонски споразум и инсистираће на његовој примени, а сви сигнали које имамо из окружења председника САД говоре о томе да ће нова америчка администрација наставити да ради са нама на његовом спровођењу.

Ово је јуче изјавио нови амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, који верује у добру сарадњу са новом америчком администрацијом у проналажењу решења за Косово и Метохију.

Уз преовлађујуће оцене познавалаца политике новоизабраног првог човека САД Џозефа Бајдена, да ће он иницијативу за решавање косовског питања препустити ЕУ, претпоставља се да његова администрација неће ставити ад ацта папир који су потписали председник Александар Вучић и представник Приштине Авдулах Хоти, на иницијативу Доналда Трампа, почетком септембра.

Да би било рационално и логично да се настави спровођење споразума о економској нормализацији односа, ком је кумовао Трамп, сматра и Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

- Део тог договора који се конкретно тиче Београда и Приштине - подршка такозваном "малом шенгену", долазак америчке Финансијске корпорације за међународни развој у Београд, студија о коришћењу "Газивода", све би то требало да се настави, с тим да може да се разговара да ли су сврсисходни они делови споразума који су послужили Трампу у кампањи, попут премешатања наше амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, а што је изазвало највише контроверзи - каже Грубјешићева.

О могућности да ће и Бајден, попут Трампа, имати "свог Гренела" који ће се уско бавити односима Београда и Приштине, Грубјешићева каже:

- Ако га буде било, то ће бити неко из Стејт департмента, јер ће се доласком Бајдена Бела кућа и Стејт департмент синхронизовати, док је у претходном периоду Бела кућа била држава за себе. А све иде ка томе да ће се по питању КиМ синхронизовати и САД и Европска унија.

Амбасада Украјине у БиХ изнела свој захтев! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА