Најновије

НАДЗОРНИ ОДБОР ФЕЈСБУКА ПОДРЖАВА СУСПЕНДОВАЊЕ ТРАМПА СА ПЛАТФОРМЕ: Нов ударац за бившег председника!

Фејсбук може да настави да спречава бившег председника Доналда Трампа од коришћења платформе, рекао је у среду надзорни одбор. Прекретница потврђује одлуку компаније да суспендује Трампа у јануару након нереда у Капитолу. Међутим, одбор је рекао да Фејсбук мора да преиспита одлука у року од шест месеци. 

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

"У року од шест месеци од ове одлуке, Фејсбук мора да преиспита произвољну казну коју је изрекао 7. јануара и одлучити о одговарајућој казни", одбор је написао о њиховој одлуци. "Казна мора да се заснива на тежини кршења и перспективи будуће штете. Такође, она мора бити у скалду са правилима Фејсбука за тешка кршења, која заузврат морају бити јасна, неопходна и пропорционална." 

Одбор је такође критиковао Фејсбук јер је суспендовање учинио неодређеним. "Примењујући нејасну, стандардну казну, а затим упућујући овај случај Одбору на решавање, Фејсбук настоји да избегне одгворност.", наводи се у одлуци. 

Одлика се односи и на Инстаграм где Трамп има налог. Доналд Трамп има скоро 60 милиона пратилаца широм Фејсбука и Инстаграма. 

Најава Надзорног одбора - квазисудског тела које је Фејсбук створио ради провере својих пракси модернизовања садржаја - главни је ударац за Трампа. 

Трамп је суспендован на неодређено са Фејсбука и Инстаграма 7. јануара, дана након што су његове присталице упале у Капитол у покушају а преокрену изборне резултате 2020. године. Твитер и Јутјуб су преузели сличне кораке, наводећи сталан ризик од насиља и подстрекивања. 

"Сматрамо да су ризици дозволе председнику да и даље користи нашу услугу током овог периода једноставно превелики", написао је тада извршни директор Фејсбука, Марк Зaкерберг. 

Касније тог месеца, Фејсбук је затражио од Надзорног одбора одлуку о томе да ли треба дозволити да Трампову суспензију, рекавши да значај ствари оправдава његову независну ревизију. 

Усред све веће контроле технолошких платформи широм света и растућих претњи владином регулативом, случај који се односи на Трампов налог је брзо постао много више од странице једног корисника.

Расправе су представљале највећи изазов Одбора од његовог покретања прошле једени. Цивилни експерти су рекли да ће случај бити главни тест независности Одбора од Фејсбука и његове ефикасности у предвиђеном послу - делујући као нека врста Врховног суда за уклањање садржаја који ће створити обавезујуће преседане за Фејсбук. 

Иако га финансира Фејсбук, Надзорни одбор је дизајниран да ради аутономно од компаније. Прегледом одлука о садржају Фејсбука, Одбор привлачи чланове са правом гласа из подручја која се крећу од међународног права и закона о људским правима до новинарства и заговарања дигиталних права. Али критичари групе тврде да је то тек нешто више од смоквиног листа који треба да пружи привид легитимитета и одговорности. 

Одлука да се Трампу забрани Фејсбук, ако буде трајна, могла би имати велике импликације, написала је Евелин Доуек, истраживачица онлајн говора. 

"Тренутно нема већег питања у модерирању садржаја од тога дали Трампово уклањање платформе представља почетак нове ере у начину на који компаније контролишу своје платформе или ће то бити пука аберација", написала је Доуек у јануару. "Оно што једна платформа ради може се помешати по интернету, док се друге платформе извлаче након првих покретача и падају попут домина у забрани истих налога или садржаја. Из свих ових разлога, одлука одбора о Трамповом случају могла би утицати на више од једне Фејсбук странице." 

Украјина ископала 400 километара противтенковског рова на граници са Русијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА