Најновије

ТИТО НАРЕДИО ДА ИСПАЛИМО РАКЕТЕ НА НЛО: Пуковник ЈНА открио детаље јурњаве изнад Јадрана! (ВИДЕО)

Чувени случај неидентификованог летећег објекта над Подгорицом у фебруару 1975. године имао је најмање два полувремена.

Јосип Броз. (Фото: Јутјуб)

Само неколико дана пошто је пропао покушај потпуковника Звонка Јурјевића да са својим пилотима у "мигу" и "галебу -2" приђе и идентификује НЛО који их је претходно данима узнемиравао над подгоричким аеродромом у командну собу радарске станице на Превлаци ушао је командант 11. противваздушне дивизије ЈНА генерал Исмет Куленовић.

- Театрално нам је саопштио да се наша радарска станица претвара у ратну салу и да нам је задатак да спречимо НЛО уљеза који узнемирава наше младе пилоте на обуци у Подгорици као и пилоте цивилних ваздухоплова над Ћилипима - наводи  пуковник Александар Костић.

Професор Костић први пут српској јавности открива да су "мигови" из Београда и Бихаћа у петнаестак наврата дизани и пресретали НЛО, али ракете нису "слушале" команде пилота. Сећа се да им је генерал Куленовић, кога су знали као врсног пилота "мига 21" кодног имена "орао 10", одмах саопштио да је Јосип Броз Тито у Игалу и да ће га сваког дана обавештавати о догађајима на небу.

Наредио је општу узбуну и потпуну дискрецију. У ПВО систем су увезани сви наши радари од војних П-151, преко најсавременијег П-35, до морнаричких и цивилних радара. Радарске посаде појачане су инжењерима из Војно-техничког института, Миливојем Југином и начелником Радарског института у ВТИ.

- А почело је као игра. Из правца Бриндизија, коридором за Дубровник, сваког дана се на радару појављивао НЛО, који би брзином од 6.500 километара на сат "пребрисао" Јадран, а онда би се нагло зауставио над аеродромом "Ћилипи" и стајао на једном месту. Светлећи објекат је био огроман и уочљив са земље. Звали су нас пилоти цивилних ваздухоплова, а ми смо данима извештавали надређене у Радарском центру у Сплиту. Колеге из Сплита су нас због свега прозвале "марсовци" - сећа се Костић.

Војсци је требало време да се покрене. Прву акцију пресретања извео је командант 172. ескадриле Јурјевић. Он је из Батајнице у Подгорицу довео два "мига 21". Костић наводи да је за ту прилику и он добио наређење да дође на писту аеродрома са радаром П-15. Требало је да наводи са земље пилоте "мига 21" Жандарчича и Мамића.

- Та акција није успела. Мој радар П-15 није био добро техничко решење и испоставило се да је Жандарчича и Мамића НЛО напросто "везао у чвор". Пошто су пилоти развили неких 1.000 км на сат летелица испред њих одједном је нестала и појавила им се у репу - наводи Костић.

Костић развијао надзвучни авион

Професор Костић важи за најугледнијег српског стручњака за радарске системе. У ВТИ је са сарадницима развио напредни радар за надзвучни авион СФРЈ. Био је професор на Електротехничком факултету у Београду, а данас предаје на Факултету "Комтрејд".

За потребе државе и даље развија радарску технологију и то метео-радаре. Вели да је одлучио да прича јер му се чини да је сторија коју је отворио генерал Јурјевић остала недовршена.

Друга фаза "лова" на НЛО укључивала је најбољу технику коју је ЈНА имала и авионе пресретаче елитног Петог ваздухопловног корпуса.

Костић сведочи како је тих дана седео уз генерала Куленовића пред екраном радара дајући инструкције пилотима:

- Прва идеја је била да се "мигови" приближе НЛО-у и да га осмотре. Међутим, кад бисмо дошли на седам километара до циља као да се јављала нека невидљива "руда" између наших авиона и незваног госта. Ма колико би "мигови" убрзавали "гост" је држао исто растојање. Нестајао би када је хтео и то у истом тренутку на свим радарима одједном.

Прича да су се пред његовим очима одвијале "појаве на радару" за какве физика не зна.

- Рецимо, док наш "миг 21" прилази НЛО, у истом тренутку чујем кроз слушалице тежак уздах пилота и упозорење мог оператера да нам је радар у квару. На питање какав се квар догодио, оператер одговара да је НЛО са 5.000 одједном скочио на висину од 12.000 метара. Исту ту "немогућу ситуацију" гледао је и пилот на радару и кроз стакло кабине - додаје професор.

Дан кад је одлучено да се ракетама нападне НЛО професор памти као један од најузбудљивијих у животу. Куленовић је тог дана, кад се НЛО појавио, наредио пилоту "мига 21" да гађа.

- Према борбеној процедури употребе замолио сам генерала да понови наређење да га чују сви у сали. Поновио је наређење. Пилот је пришао циљу и рекао: "Видим!" Према правилима службе одговорио сам: "Пратим!" 

- Имам захват у радару - чуло се са друге стране, а кад је наређено лансирање пилот је јавио да ракета неће на циљ.

- Врати се - било је следеће наређење.

Костић наводи да је једино логично објашњење зашто тада и у следећим покушајима ракете са наших авиона нису лансиране - чињеница да је циљ био "хладан".

- Тадашњи пројектили на авионима имали су термовођење и на писти аеродрома ракета је пратила жар цигарете на удаљености од два километра. У ваздуху над Црном Гором и Хрватском очигледно је летело неко чудо на хладни погон - закључује професор.

Генерал Куленовић прогласио је "крај ратног стања" тек кад је објекат престао да се појављује.

Маршал Тито је данима у Игалу чекао резултате "лова", али је ипак морао да оде без резултата. Инжењери и тадашњи најелитнији радаристи укрцали су се у авион за Београд заједно са генералом.

- Незванично, чуо сам да је у ССНО рађена анализа догађаја на небу из 1975, али без закључака. Причало се да је у питању метеоролошки феномен, међутим, метеоролози са којима дан-данас другујем никад нису чули за сличан феномен - закључује Костић.

Почела одбрана Рудника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА