Најновије

"Ако војно удари на Донбас – Украјина може остати без државности"

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је и Кијев и САД и НАТО да сукоб у Донбасу не треба решавати војним средствима.

Притом је изговорио и ово што руски званичници досад нису, бар не јавно и оволико директно:

„У супротном ће се поставити питање украјинске државности. Кијев и Вашингтон су тога свесни“.

Претходно је Песков - у име свог државног врха - неширење НАТО на исток, на територију бивших совјетских република, назвао „питањем живота и смрти за Русију“.

Руски експерти процењују да нацрт два споразума која је Москва јавно уручила Вашингтону 15.12.2021. године – а тичу се неширења НАТО и руско-америчког међусобног гарантовања безбедности - представља преломни тренутак у Хладном рату - 2.0.

Указују да је Владимир Путин донео одлуку да исправи „грешку Горбачова“, који је СССР, односно историјску Русију, извео из Хладног рата- 1.0 без потписивања мировног споразума који би поштовао њене црвене линије.

Снага предлога је, наглашавају, у њиховој специфичности и јавности. А да Путин добро зна, иако никад не постоји стопостотна спремност за рат, да даље би за Русију даље повлачење било бременито запоседањем од стране НАТО  руских историјских територија  депресијом код већине Руса, уморних од понижавајућег повлачења.

Неки чак тврде да је Путинов „ултиматум“ надахнут историјским покличем из 1941. године: „Русија је велика, али нема повлачења јер је Москва иза нас“.

Доминирајуће је мишљење да је већ - без обзира на то шта ће бити резултат руско-америчких преговора - дошло до преокрета.

Неки московски коментатори Западу – мање или више директно – поручују:

„Стаљинград, Курск, Кијев, Варшава и Берлин су пред нама“.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА