Најновије

НИШТА СЕ НЕ РАДИ У КУЋИ! Сутра је Блага Марија, жене одлазе у цркву, а ово морате урадити за испуњење жеље

Празник Блага Марија, Српска православна црква слави сутра у спомен на Марију Магдалену. Празнује се 22. јула по Старојулинанском календару (4. августа по грађанском Грегоријанском календару). 

Фреска Марије Магдалене. (Фото: Принтскрин)

Данашњи дан је спомен на Марију Магдалену. Она је била родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Иначе, Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као "мироносица равноапостолска". Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Народно веровање

По народном веровању, била је сестра Светог Илије па су зато данас могуће временске непогоде, грмљавина и град, па се у народу каже да "брат и сестра разговарају". 

Веома је поштована у Срба, нарочито међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Веома је поштована код Срба, посебно међу женама. Верује се да је Марија Магдалена заштитница жена и постоји обичај да жене на њен празник треба да запале свећу, помоле се и помисле једну жељу.

Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА