Најновије

"ОВО ЈЕ ЦЕСТА ТУГЕ И СМРТИ, АЛИ И ВАСКРСЕЊА" Одржан парастос убијеним српским цивилима (ВИДЕО)

У месту Јањиле на Петровачкој цести данас је служен парастос и положени венци код спомен-крста, где је хрватска авијација пре 27 година током војно-полицијске акције "Олуја" бомбардовала српске избегличке колоне.

Помен код Петровачке цесте. (Фото: Јутјуб)

- Мученичка је ова Петровачка цеста, овде су страдала деца, жене и немоћни. Ово је цеста туге и смрти, али биће и цеста Васкрсења на којој ће наше неугасло сећање наџивети зло оних који су сејали смрт - рекао је епископ бихаћко-петровачки Сергије после парастоса који је служио, преноси Срна.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац који је данас присуствовао парастосу рекао је за Срну да су на данашњи дан на Петровачкој цести страдали невини цивили у избегличкој колони која је ишла из Лике и северне Далмације.

- Овом цестом је прошло око стотину хиљада избеглица и баш на данашњи дан пре 27 година је хрватски авион гранатирао избегличку колону у којој су били све цивили - подсетио је Штрбац.

Он наводи да тада на лицу места страдало десеторо људи, међу којима је четворо деце, девојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко израњено, након чега је двоје преминуло.

Штрбац позива све оне који су рањени на Петровачкој цести да се јаве "Веритасу" да би се уврстили у оштећене.

- Не сме нико и никада заборавити злочин који се десио на Петровачкој цести, као и сви други злочини који су се десили над Србима - истакао је Штрбац.

Он наводи да је оптужница Суда у Београду за злочин на Петровачкој цести против хрватских официра позитивна ствар која се десила.

Данас су на Петровачку цесту дошли и Личани који су били у колони тада кад је била бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, начелник општине Дринић Драго Ковачевић, председник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић, председник општине Земун Гаврило Ковачевић и шеф Конзуларне канцеларије Републике Србије у Дрвару Југослав Ðорђевић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА