Најновије

Породилишта у Србији болују од дубоког системског занемаривања

Родитељски портал Бебац (Bebac.com) из Новог Сада оценио је данас да породилишта у Србији „болују од дубоког системског занемравиња” а да решење проблема не лежи у упирању прстом у лекаре и бабице, којих нема довољно, већ се треба залагати да лекари и бабице раде у бољим условима и уз протоколе који ће их обавезати на достојанствен приступ и поштовање сваке труднице.

Беба (Фото: Pixabay)

„Потребна су нам нова породилишта, већа улагања али и едукација жена о томе како да се институционално боре за своја права. Јер, ако не пријавимо проблеме, немамо адекватан доказ о томе шта се све ради како не треба и не захтевамо од система да ради за нас”, навео је портал Бебац.

Додао је да породилишта неће постати боља „разапињањем” лекара, писањем по друштвеним мрежама, генерализовањем, без пријаве проблема, нити ширењем панике међу трудницама са већ устаљеним термином „акушерско насиље”.

„Онај ко погреши има своје име, презиме и постоји увек неко изнад њега ко треба да покрене поступак и утврди његову кривицу. Без пријаве и доказане кривице не можемо да позивамо на одговорност”, поручио је Бебац, пренсои Бета.

Истакао је да се трећина порођаја у Србији одвија у два породилишта у Београду и једном у Новом Саду, где се током једног дана породи до 40 жена, као и да су неопходна градска породилишта која би примала искључиво труднице код којих се процењује да ће се порођај одвијати природно.

Портал Бебац је оценио да је корупција један од највећих проблема домаћих породилишта и позвао грађане да, ако желе томе да стану на пут, крену од самих себе и запитају се да ли би пријавили сваког ко је дао или узео новац за порођај.

„Уобичајена пракса 'чашћавања' и заблуда да тиме нешто добијамо је узрок готово свих проблема унутар породилишта. Истраживање које смо спровели први пут још 2016. године показује да је чак 42 одсто мама имало 'везу' на порођају, а скоро 30 одсто је дало новац лекарима за порођај. Томе се мора стати на пут”, поручио је портал Бебац.

О другим проблемима Србијњ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА