Најновије

ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА Непријатељ претрпео тешке губитке (МАПА)

Своју оцену ситуације на харковском фронту дају аутори ауторитативног Телеграм канала Veteran's Notes, преноси Русвесна.

Фото: Русвесна, Телеграм

„Харковски фронт. Трезна процена.

Грозница првог дана борбе је спласнула, можемо извући међурезултат. Укронаци су напали у три правца. Као резултат тога, може се приметити само један тактички успех - губитак Волохова Јара и напредовање у правцу Шевченкова. Уследиле су жестоке борбе на другим правцима, услед чега су Оружане снаге Украјине заустављене и заглављене.

О великим губицима сведочи и чињеница да је непријатељ до јучерашњег поподнева почео да упућује резерве у борбу, иако није прошао ни дан.

У борбу су бачене углавном кадровске јединице обучене по НАТО стандардима. Понашали су се прилично компетентно, али крајње некоординирано.

Један моторизовани пешадијски вод непријатеља на Вербовки, због недостатка координације дејстава, дошао је под пријатељску ватру и практично је потпуно уништен, све се дешавало на очиглед наших војника. Генерално, ништа изненађујуће, они и даље имају исте проблеме као и ми. Наша артиљерија је, по обичају, јуче пуцала.

Све што је могло да ради радило је на напредовању, играло је улогу, непријатељ је имао много губитака управо у маршу.

Подјединице које су се пробиле кроз налет артиљеријске ватре ушле су у битку, а оне које су их пратиле зауставиле су се. На њима је почела активно да ради авијација. Захваљујући томе, ограничене непријатељске снаге су ушле у битку код Балаклеје, што је, заузврат, помогло да се непријатељ обузда са релативно малим гарнизоном.

Такође, иницијативу је показало и неколико команданата батаљона који су у град послали појачање у виду неколико тенкова, који су под непријатељском ватром (пут за Балаклеју је под контролом непријатељске ватре) успели да се спусте у град и подрже браниоце. . Такође, неколико очајних возача у камионима КамАЗ са БЦ успело је да упадне у град.

До вечери су се наше резерве повукле до Балаклеје. Почела је тешка комбинована битка у којој су наше јединице показале издржљивост, услед чега је Балаклеја и даље наша.

На Волоховом Јару нацисти су били мало успешнији, вероватно је тамо командант мало паметнији. Оружане снаге Украјине нису јуришале на град, већ су почеле да га заобилазе и прелазе на Шевченкове. Као резултат тога, наш мали гарнизон је био опкољен.

Међутим, после Семјоновке, непријатељ је добио артиљерију и авионе и такође се зауставио. Из Волохова Јара група се раздвојила, део је отишао у Куњу како би пресекао транспортну артерију. Дочекала их је и ватра артиљерије и авијације и такође су заустављени.

Исход. До сада је немогуће говорити о било каквом успеху нациста на Херсонском фронту.

Са изузетком губитка Волохова Јара, Оружане снаге Украјине нису успеле да постигну озбиљне успехе. Темпо офанзиве изгубио је свој пут већ првог дана.

Ако наша команда настави да компетентно маневрише и наноси тачне ударе по другом ешалону противничких снага које напредују, онда ће до краја сутрашњег дана бити могуће говорити о потпуном заустављању контраофанзиве Оружаних снага Украјине.

Сада се воде тешке борбе на харковском фронту. Победиће онај ко има јаче живце и развијеније оперативно мишљење. Свим нашим командантима и борцима желим срећу.”

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА