Најновије

ЗЕМЉЕ КОЈЕ ПОТПИШУ БИЋЕ ДУЖНЕ ДА ПРУЖЕ УКРАЈИНИ ВОЈНУ ПОМОЋ Кијев објавио нацрт безбедносних гаранција

Кабинет украјинског лидера Владимира Зеленског објавио је нацрт „Кијевског споразума о безбедности“ – нацрта документа о давању међународних гаранција Кијеву.

Украјинска војска. (Фото: mou.ua)

Како се наводи, документ су представили шеф кабинета председника Украјине Андреј Ермак и бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фон Расмусен.

У припреми нацрта документа учествовали су западни стручњаци, укључујуц́и бивше и актуелне политичаре и научнике.

Упркос раније изнетим предлозима, украјински документ не предвиђа ни неутрални статус Кијева, и учешц́е Русије као гаранта безбедности земље.

„Безбедносне гаранције треба да буду потврдне и јасно формулисане, оне ц́е описивати низ обавеза које преузме група гаранта заједно са Украјином.

Оне треба да буду обавезујуц́е за извршавање на основу билатералних споразума, али обједињени у оквиру заједничког документа о стратешком партнерству под називом Кијевски споразум о безбедности“, наводи се у документу.

Како је прецизирано, споразум може објединити „главну групу земаља-савезница и Украјину“.

„Та група земаља могла би да укључује САД, Велику Британију, Канаду, Пољску, Италију, Немачку, Француску, Аустралију, Турску, као и земље Северне Европе и балтичке земље, земље Централне и Источне Европе“, наводи се у документу.

Безбедносне гаранције не треба да буду замена за одређени статус, као што је неутралност, или да намец́у Украјини друге обавезе или ограничења.
Кијев жели да укључи испоруке оружја и вежбе са НАТО-ом

Украјински нацрт безбедносних гаранција предвиђа стране инвестиције у војно-индустријску базу Украјине, масовну предају оружја и обавештајних података.

„Највец́а безбедносна гаранција за Украјину је њена способност да се брани. За то су потребна дугорочна стабилна улагања у одбрамбено-индустријску базу Украјине, велика испорука наоружања и обавештајна подршка од савезника, интензивне мисије обуке и заједничке војне вежбе под покровитељством ЕУ и НАТО“, прецизирано је у документу.

Такође, нацрт документа предвиђа обуке и војне вежбе у Украјини уз ангажовање страних инструктора и саветника.

„Користец́и националне и мултинационалне војне вежбе земаља ЕУ и НАТО, украјинске Оружане снаге ц́е проц́и обуку по стандардима НАТО-а и у размерама неопходним за формирање ефикасних снага за одбрану своје територије и резервних снага“, истиче се у тексту нацрта.

„Безбедносне гаранције не замењују тежњу Украјине да се придружи НАТО-у. Та тежња је садржана у украјинском Уставу и представља суверену одлуку Украјине. Такође Украјина стреми чланству у ЕУ. Чланство у НАТО-у и ЕУ значајно ц́е ојачати безбедност Украјине у дугорочној перспективи. Гаранције, које су данас скициране, ни на који начин не подривају тај циљ“, наводи се у документу.

Земље које потпишу украјинске безбедносне гаранције биц́е дужне да пруже Украјини војну помоц́ у случају агресије против ње, наводи се у нацрту документа.

Нацрт безбедносних гаранција такође предвиђа могуц́е учешц́е Јапана и Јужне Кореје које могу да подрже гаранције које нису војног карактера, засноване на санкцијама.

„Пакет гаранција може укључивати регионалне безбедносне споразуме у Црном мору са Турском и другим обалним државама попут Румуније и Бугарске“, истиче се у тексту.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА