Најновије

АНАЛИЗА: Диверзија против "Северног тока" као нова фаза светског хибридног рата

Може се претпоставити да ће се диверзије против критичних инфраструктурних објеката у тренутној политичкој ситуацији наставити. Решавање оваквих напада може бити само политичко. Или никако.

Северни ток (Фото: РИА Новости)

Пише: Федор С.

Руско тужилаштво jе покренуло истраживање акта међународног тероризма после штете на гасоводима “Северни ток”. Руски званичници су изjавили да Русиjи нанета значаjна економска штета. Министарство спољних послова Русиjе jе саопштило да jе председник САД Џо Баjден сада обавезан да одговори да ли jе реализовао своjу претњу “окончати Северни ток” и да ли су САД повезане са несрећама. Какве ће политичке последице имати инцидент на дну Балтика?

Након подривања два гасовода на Западу су звучали одвојени гласови који су, спекулишући о различитим верзијама и мотивима који стоје иза диверзије, чак успели да честитају Америци што је коначно уништила руски пројекат са којим се борила и пре почетка сукоба у Украјини. Почетком фебруара ове године Бајден jе заиста говорио да ће "Северни ток" бити уништен ако Русија нападне Украјину.

Представници Европске униjе и НАТО-а сада тврде да ти инциденти су заиста диверзиjа, али нису прецизирали чиjа. Међутим, прилично брзо је линија понашања у Европи почела да се исправља: већина образложења европских политичара сада се некако врти око идеје да иза саботаже мора бити "рука Москве". Само зато што не мора да буде другачиjе. Остаје само да се то докаже и разјасни мотиви таквих поступака.

Наjглавни принцип истраживања сваког поступка jе откривање коме је то корисно. Одмах се тражи читав низ теза на које је у Европи сада табу. Јер, чисто теоретски, то је корисно, на пример, Украјини, преко које још увек постоје испоруке гаса у Европу и која је више пута изразила незадовољство што је Немачка одржавала економске односе са Русијом на бази увоза гаса. У теорији диверзија је корисна Пољацима који су престали да купују гас од "Гаспрома" и почели да купују од Норвежана и који су такође критиковали Берлин због очувања остатака економских веза са Москвом. Може се наћи и много оних који би имали користи да "Северни ток" нестане. Чак и исти Норвежани који су сада изашли на прво место по количини снабдевања гасом у ЕУ, па наравно и САД коjе су већ уништили привреду свог главног европског економског конкурента, Немачку. Имати користи, наравно, не значи да је овај корисник саботер. За сада нема доказа за конкретне оптужбе, већ само нагађања.

Политички безболно у ЕУ спекулације могу се изнети само против Москве. Међутим, Русиjа нема никаквих рационалних мотива у уништавању сопственог проjекта за који су потрошене милијарде долара. Осим ако претпоставимо да су руско државно руководство има деструктивно-самоубилачки синдром. У томе нема прагматике. Поред тога, такве оптужбе противрече изjавама америчких и европских политичара да Русиjа користи тај адут за повећање зависности Европе од руског гаса.

Готово је очигледно да ће истрага коју воде Европљани имати за циљ да пронађе барем било какву потврду верзији о руској умешаности у саботажу. Све остале верзије пропадају из политичких разлога. У Немачкој и америчкој штампи, у таквом контексту већ су се поjавиле тезе о “актвиности Руса у Балтичком мору”, продужењу "енергетског рата" против Европе без обзира на то да има потврда на активности америчке ратне авиациjе у реjонима експлозиjа. Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да ће "Гаспром", који је власник гасовода, инсистирати на учешћу у истрази. Међутим, тешко је замислити такву ситуацију у тренутном санкционом сукобу.

Али лако се може замислити да диверзије против критичних инфраструктурних објеката од сада могу постати саставни део хибридног рата. Штавише, диверзија против гасовода са значаjном економском штетом, почињена релативно лако, може да подстакне учеснике војних сукоба на све нове и нове такве нападе. Против цевовода, мостова, термоелектрана и осталих обjеката. Готово је немогуће се супротставити им војним методама. Решавање "инфраструктурних хибридних ратова" може бити само политичко. Али међународнге политички односи данас су прекинути.

Такви догађаjи не могу да не утичу на Србиjу и читав Балкански регион. Шта ће бити ако “Турски ток” постане нови циљ енергетских терориста? Добре односе Русиjе са Турском, Мађарском, Србиjом такође не одговараjу интересима Вашингтона и Брисела. Због тога гасовод “Турски ток” такође може да постане циљ енергетског тероризма. Функционисање таквих обjеката jе постало питање националне безбедности тих држава.

О почетку Трећег светског рата прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА