Најновије

РАСКОЛНИЦИ ПРЕУЗЕЛИ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКУ ЛАВРУ: Светиња отета од Московске патријаршије

Свето-Успенска Кијево-Печерска лавра постала је део расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ), саопштио је архиепископ Јевстратиј (Зорја) на друштвеној Фејсбуку.

Кијево-Печерска лавра (Фото: РИА Новости)

Раније су сви храмови комплекса Кијево-Печерске лавре били под контролом Московске патријаршије.

„Свето-Успенска Кијевско-печерска лавра регистрована је као манастир у оквиру ПЦУ. Регистрована је повеља Свето-Успенске Кијево-Печерске лавре (мушког манастира) Православне цркве Украјине (ПЦУ). Изјаве правног лица као део помесне Цркве уписан је 2. децембра у Јединствени државни регистар“, написао је архијереј.

Он је напоменуо да је митрополит кијевски и целе Украјине по службеној дужности свештени архимандрит, односно канонски и духовни поглавар Кијевске лавре, а одлуком „синода“ митрополит Епифаније је постављен на чело манастира као правно лице.

Заузврат, саветник Патријарха московског и целе Русије, протојереј Николај Балашов, нагласио је да власти нису поништиле регистрацију Кијево-Печерске лавре канонској Украјинској православној цркви (УПЦ). Истовремено, он је нагласио да се „у атмосфери мржње према православљу и презира према сопственим грађанима“, која влада у земљи, такав корак не може искључити.

У стварности, како је објаснио патријархов саветник, јуче су регистровали, а данас унели у државни регистар, повељу „паралелног“ манастира расколничке ПЦУ „Кијево-печерска лавра“, коју је одобрио њен „синод“ у мају.

СБУ је претходно покренула кривични поступак због сумње да је у Лаври изведена песма о „величању Русије“. Њен намесник митрополит Павел (Лебед) рекао је да је оцу Захарији, који је дозволио парохијанима да певају „световну песму која нема везе са богослужењем“, забрањено обављање литургија и молитава.

Служба безбедности Украјине је 22. новембра извршила „контраобавештајне активности“ на територији Лавре и у још два манастира, као и у Сарњској епархији канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области. Тада су снаге безбедности испитале више од 50 људи и пронашле „проруску литературу“. Према речима митрополита Антонија, реч је о васкршњим порукама патријарха московског и целе Русије Кирила, које су послате свим епархијама Московске патријаршије, као и о књигама које осуђују украјинске расколнике.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА