Најновије

АМЕРИКАНЦИ СЕ ПРАВЕ ЕНГЛЕЗИ: „Абрамси” нису погодни за Украјину, бољи су немачки „леопарди”

Можда је испорука савремених тенкова Украјини граница коју Немачка и Америка нису вољне да пређу. Велика Британија је најавила испоруку једне чете са 14 тенкова типа „челенџер 2” док Француска шаље десетак лаких тенкова на точковима. Та оруђа и у том броју, ништа неће променити , али Пољска и Финска су вољне да у оквиру шире иницијативе учествују у сакупљању 100 тенкова типа „леопард 2”, који би формирали једна украјинску оклопну бригада. Иначе, Кијев тражи 300 западних тенкова са којима би на пролеће могао да крене у офанзиву.

Леопард (Фото: Јутјуб)

Америка је јасно рекла да неће донирати тенкове типа „абрамс”. У Вашингтону тврде да тај тенк није погодан за украјинско ратиште из више разлога – користи керозин за млазне моторе и изузетно је тежак за одржавање. Незв

анично, у Пентагону кажу да би испорука „абрамса”  додатно компликовала односе са Русијом. Тим поводом чују се оцене да је то лицемерје – Америка је највећи донатор оружја Украјини и управо је одобрила испоруку још 100 оклопних борбених возила, уз 50 „бредлија” који су већ на путу ка фронту. Да не заборавимо и недавну сагласност за испоруку батерије ПВО система „патриот”.    

По свему судећи, Америка не жели да се одрекне ни симболичног дела од, укупно 4800 тенкова у арсеналу Пентагона. Вашингтон је очекивања Кијева преусмерио на Берлин који се нашао у двоструком проблему. Са једне стране, Америка тражи од Немачке да испоручи тенкове „леопард 2“ који су, наводно, најпогоднији за ратиште у Украјини. Са друге стране, Пољска, Финска, Естонија и још неке земље које користе „леопарде”, не могу да их пошаљу у Украјину без сагласности Немачке.

Наиме, Немачка због наслеђа из Другог светског рата, приликом продаје оружја инсистира на услову да оно не може бити прослеђивано даље, без сагласности Берлина. Најмање 14 европских земаља користи око две хиљаде „леопарда 2” , али ни једна од њих није упутила званичан захтев да испоруку тенкова Украјини. Канцелар Олаф Шолц сигурно у виду има подељеност немачког друштва око даљег заоштравања рата у Украјини и посебно, страх од могућег увлачења у рат. Шолц је био јасан, Немачка ће можда послати тенкове, али само ако то учине и Американци. А они, као што смо већ рекли, немају ту намеру. Барем за сада.

Украјина покушава да ископира пример Велике Британије из Другог светског рата. Черчил је тада Рузвелту рекао – имамо истог непријатеља, имамо људе али не и оружје. Дајте нам оружје да обавимо посао – да победе Немачку. Америка је тада Британији по закону о зајму и најму  испоручила тенкове, авионе, бродове...   

О новом ракетном нападу у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА