Најновије

ХЕРСОНСКИ АНЂЕО: Александар Проханов о рађању Петог руског царства

Руски писац и новинар Александар Проханов је у ауторском тексту за руски портал Завтра писао о "Херсонском анђелу", којим се симболично обележава рађање Петог руског царства.

Фото: ria.ru

Текст, који је са руског превео Ж. Никчевић, преносимо у целости:

Тутњи кратер руске историје. Излива огњену магму. Баца врело камење у небо. Црни азур од вулканског пепела. Из вулкана руске историје, у громовима, у муњама, у отровним ватреним језицима, у чудесним заслепљујућим бљесковима, уздиже се анђео Херсонеса.

Онај која је крилима закрилио кнеза Владимира кад је он заронио стопе у крстионицу. Онај која је превео цара Ивана Васиљевича Грозног преко Волге, иза Урала, да прошири своје царство до Тихог океана. Онај који је као олуја јурио испред руских пукова на Полтавском пољу, а затим, у сунчаној позлати, засео на торањ Петропавловске тврђаве.

Анђео који се јавио Стаљину у туруханском изгнанству и рекао му: "Ти ћеш бити победник". И сад се овај анђео појављује међу димом и гвозденом маглом, раширивши крила као лептир који излеће из чауре руске историје.

Анђео Херсонеса обележава рођење Петог руског царства. Није то ружичасти купидон на зидовима ампир ротонде. Не светлог лица, као бајковито бестелесно чудо, анђео „Тројице“ Рубљова. Овај анђео је сав у челичном перју, у тенковском оклопу, у ужареном пламену "Солнцепека", са очима пуним ракетних експлозија.

Русија се враћа у историју, одакле су је избацили после 1991. године. Овај повратак је мучан, повезан са грозним страдањем, јецајима и крвљу. Изгубили смо крстарицу "Москва", симбол Црноморске флоте. Непријатељи су минирали Кримски мост – амблем поновног уједињења Крима са Русијом. Претворили су предграђе Доњецка у рушевине, гранатирајући Севастопољ, Белгород, Брјанск. Некажњено, преко мостова и пруга из Пољске, крећу на фронт амерички и немачки тенкови, противваздушне инсталације – сва војна машинерија Запада. Украјинске милитантне групе се инфилтрирају на руску територију, дижу у ваздух далеководе, сеју панику у пограничним селима. Умножавају се збуњеност, раздраженост, расправе у војним круговима, недопустиве за армију која ратује. Нагомилавају се питања на која нема одговора.

Али све ово је шљака која пада са усијаних крила божанског анђела. Он устаје и води народе препорођене Пете империје. Свака руска ера, свако руско царство има своје велике симболе који стварају Велики империјски стил. У првој руској империји то су биле цркве Кијевске и Новгородске Софије са златним мозаицима. У другој империји, Московској, то је Саборна црква Василија Блаженог – лик руског раја. У трећем царству, то је Пушкин, онај коме се шестокрилни Серафим јавио на раскршћу путева, и то је био анђео Херсонеса. У четвртој, црвеној империји, то је Стаљинград, битка у којој је анђео сишао с неба и сео за команде авиона, за полуге тенкова, дижући војнике из ровова. И садашња, Пета империја има симболе који доприносе Великом стилу. То је Бесмртни пук – његова васкршња поворка. То је концерт Гергијева, одржан у разрушеној Палмири. То је Кримски мост који је сјединио Херсонес са праисконском Русијом.

И сад је време да креирамо њен четврти симбол. На планини, отвореној на све четири стране света, биће уздигнут џиновски анђео – страшан, величанствен, начињен од савремених метала и легура, изграђен у фабрикама оружја, са естетиком подводних "Бореја", ловаца пете генерације и тенкова "Армата".

Овај моћни анђео повешће за собом народ, сав, од стварања Русије. И вилинске чаробњаке, и монахе са стрелцима, ходочасницима, великим филозофима и писцима, ковачима и ратарима – народ који се данас бори на огњеној ивици времена, отварајући пут анђелу победнику.

Такав споменик, за разлику од свих претходних, биће подигнут на Волоколамској магистрали у близини зидина Ново-Јерусалимског манастира, где се 1941. године догодило чудо Пресвете Богородице под Москвом, а огњени стуб отерао од Москве хорде монструозних машина искежене фашистичке дивизије.

Овај бег фашиста, који је започео код зидина Ново-Јерусалимског манастира, завршио се у Берлину 1945. године, где је анђео Херсонеса запечатио бункер Царске канцеларије. Време у коме живимо је страшно, као време померања континенталних платформи. И прелепо је, као време васкрсења Руске Државе. Анђео олује, пошто изврши своје небеско дело, одлетеће, и тада ће траг тенкова на црној земљи зарасти златним житом, а експлозије нагазних мина постаће цветови сунцокрета, и у сваком левку, у свакој рупи посадићемо дрво јабуке и јучерашње бојно поље претворићемо у Рајски врт.

Овако ме је опомињао Херсонски анђео, седећи уз моје узглавље, отресајући са свог седефастог перја прашину Бахмута.

ПУТ СПАСА ЈЕ ПУТ СМРТИ: Овако изгледају излази из Бахмута (ВИДЕО)

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА