Најновије

ОТВАРА СЕ НОВИ СУКОБ? Нови рат би померио цео свет

Израел се спрема за могући потпуни рат са Хезболахом у Либану према званичним документима који су набављени на интернету 31. маја.

Документи који су набавили, који су од стране Израелских одбрамбених снага (ИДФ) послали саветима северних градова и насеља, укључују упутства за хитне случајеве у случају да избије рат са Либаном.

ИД је 29. маја покренуо велику двонедељну вежбу широм земље, симулирајући потенцијални рат на више фронтова. У оквиру вежбе, ваздухопловство ће изводити симулиране „стратешке“ ударе дубоко у непријатељску територију у свеопштем ратном сценарију, док ће морнарица изводити лажне офанзивне и одбрамбене акције.

ИДФ је саопштила да ће трупе из стајаће и резервне војске, скоро свих јединица, учествовати у вежби под кодним називом Чврста рука. Упутства за хитне случајеве вероватно су подељена као део вежбе.

Документи који су процурили објашњавају „опасну“ природу могућег рата са Хезболахом и позивају на драстичне хитне мере за које ће бити потребни дани да се спроведу, укључујући и припрему склоништа у северном региону.

- Морате да евакуишете насеља што је пре могуће, биће мало времена касније за евакуацију, а затим ће путеви бити затворени - наводи се у документима ИДФ-а. У другом делу докумената, ИД објашњава текуће припреме за пуни рат и обим напада који очекују.

Вежба ИДФ-а долази усред појачаних тензија са Хезболахом, чији је генерални секретар Сајед Хасан Насралах недавно запретио Израелу "великим ратом".

Само неколико сати пре него што су документи ИДФ-а процурили, Фронт за ослобођење Палестине оптужио је Израел за мистериозни напад у којем је погинуло пет његових бораца и рањено десет у долини Бека у источном Либану, близу границе са Сиријом.

ЈЕЛ ОВО РЕШЕЊЕ? ЕУ има поруку за Србе на Космету

Тел Авив је негирао оптужбе Фронта, који је близак савезник Хезболаха. Све у свему, чини се да се ИД спрема за пуни рат не само са Хезболахом, већ и са другим члановима такозване „Осовине отпора” коју предводи Иран.

КИЈЕВ ЋЕ ПОСТАТИ РУСКИ ГРАД! Москви прети Израелски сценарио

Извор: Србија Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА