Најновије

"Чекали смо да Британци испале први метак" За рат на КиМ било спремно 11.000 руских падобранаца!

Наређење да крене 120 авиона, уследило би да је саммо један метак испаљен.

Руски падобранци (Фото: Јутјуб)

- Три дивизије ваздушно-десантне војске са 120 авиона биле су спремне за рат на КиМ јуна 1999. Наређење да крену уследило би да је само један метак опаљен на нашу војску. Британски генерал Мајкл Џексон, како сумњамо, имао је ове информације када је 12. јуна рекао пред камерама да Руси могу да остану на "Слатини", јер неће да ризикује трћи светски рат - сведочи генерал-потпуковник Николај Викторович  Стасков, тадашњи начелник Штаба ваздушно-десантне војске Руске федерације.

Стасков је био главни планер марша руског батаљона из Угљевика у Приштину. Седео је тада у Москви и са генералима Валеријом Рибкином и Николајем Игњатовим, данас начелником штаба ВДВ и херојем Русије, био је главни актер и учесник у разради свих ситуациа уколико руски батаљон са командантом Сергејом Павловим западне у проблеме на КиМ.

Према његовим речима, узбуњене су три дивизије падобранаца Русије, а у 120 авиона укрцана је ратна техника спремна за велики десант. Прдседник Јелцин, министар спољних послова Иванов и министар одбране Сергејев, марш своје воске на "Слатину" гледали су, говори Стасков, на ЦНН-у и неко време нису знали шта се догађа.

Овај генерал открива и како је рођена идеја да се помогне српском народу:

- После политичке одлуке да наше снаге не учествују у мировној операцији на КиМ седели смо у Москви и причали како помоћи српском народу јер смо имали обавештајну процену са терена шта ће се догодити. Рибкин, Игњатов и ја контактирали смо са тадашњим начелником генералштаба Анатолијем Васиљевичем Квашњиновом, а све време уз нас је била Управа ГРУ (руска обавештајна служба). Мени је као ветерану са Балкана дат задатак да одаберем јединицу и одредим маршруту марша. У вертикали командовања била су само три човека -

Николај Викторович говори да се генерал Виктор заварзин колони своје војске прикључио у Београду у "опелу", али да није имао функцију нити је знао детаље. "Десантники" су за 10 сати дошли на КиМ. На српској страни командовања налазио се Слободан Милошевић.

- Не знам ко је координисао из Москве командовање са Милошевићем - наставља Стасков.

- Ми смо се фокусирали на развој ситуације на терену и долазак британског генерала Џексона. Потоњи "инцидент" је био предвиђен. Није се само знало како ће све завршити -

Руски генерал претпоставља да су Британци имали обавештајне податке о мобилизацији на руским аеродромима и да је Џексон пре свега то имао у виду када је изговорио реченицу да "неће да почиње трећи светски рат".

Стасков подвлачи да је уз падобранце била на старту далеколетна авијација и бомбардери и да би сигурно кренули у пробијање ваздушног обруча НАТО око Србије да се указала потреба.

- За неколико дана ситуација се смирила. Постигнут је договор о коришћењу аеродрома и учешћу руске компоненте у КФОР. Нажалост, са српске стране није тражено додатно ангажовање.

Николај Викторович данас је на функцији ДОСААФ, добровољне организације садејства армије, авијације и флоте Руске Федерације. Они су "кичма" одбране Русије и имају активних 400.000 чланова, официра у пензији, али и оних активних. у свим регионима русије на располагању им је 115 аеродрома са комплетном техником. Примарно се баве припремом кадра за војску, образовањем и тренингом омладине, посебно будућих специјалиста.

Стасков је и доктор политичких наука и кандидат за тамошњу Академију, тако да поседује и политичке вештине:

- Наша је процена да се Срби никада неће помирити са тим што су истерани са КиМ које је извор православља и душа вашег народа. такође ситуацију тренутно оцењујемо као лошу јер се ваши сународници исељавају, али, као и ваш председник Александар Вучић, да се Срби никад неће одрећи КиМ -

Око будућег статуса српске покрајине, генерал износи уверење да ће бити решаван "на вишем нивоу". према његовом мишљењу све зависи од односа снага и поверења између источних хришћана и муслимана.

Затворене све радње, Срби на ивици хуманитарне катастрофе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА