Најновије

ОНИ СУ ПРЕТЊА ЗА ЦЕО БАЛКАН: Шта је "прљава бомба" коју терористи могу да направе у БиХ?

Извештај Државне регулаторна Агенција за радијацијску и нуклеарну безбедност БиХ о стању у тој области за прошлу годину врви од алармантних података и апела на хитно деловање.

Исламска држава (Фото: Јутјуб)

Како је наведено, извори зрачења могу представљати ризик за безбедност и здравље становништва, те представљају незанемариву претњу безбедности у БиХ уколико дођу у погрешне руке пошто се могу користити за терористичке активности (нпр. сценарио прљаве бомбе), наводи се у извештају који је Аваз недавно објавио.

Шта је прљава бомба

Прљава бомба је, теоретски говорећи, оружје код којега је око језгра класичног експлозива постављен радиоактивни материјал с циљем радиоактивне контаминације што већег подручја.

Њена разорна моћ је много мања од нуклеарне бомбе, али може бити штетна за здравље људи и трајно онемогућити употребу објеката поред којих би експлодирала.

Путем класичне детонације радиоактивни материјал се расипа с циљем контаминације, односно „прљања” што већег подручја, због чега је бомба и добила такво име.

Разлика између нуклеарне и прљаве бомбе

Код фисијске нуклеарне бомбе реч је о ланчаној реакцији цепања језгри урана-235 или плутонија-239, при чему се ослобађа велика енергија у виду топлинског зрачења, радиоактивног зрачења и ударног вала, уз наравно расипање радиоактивних честица, преноси Српскаинфо.

Код „прљаве бомбе” нема ударног вала и великог разарања, нема „гљиве”, нема топлинског зрачења, али има расипања радиоактивних честица у околини.

Код прављења оваквих бомби најтеже је доћи до радиоактивног извора који би се разорио и распршио при експлозији.

Остатак конструкције је најобичнији експлозив с временским упаљачем, да се терористи могу склонити пре експлозије бомбе.

Како је једном ранијом приликом објаснио Тончи Тадић, познати нуклеарни физичар с Института Руђер Бошковић у Загребу, последице „прљаве бомбе” у првом реду су удисање радиоактивних честица на месту експлозије, што би довело до високе шансе за појаву рака код скоро свих који би томе били изложени.

Осим тога, експлозија „прљаве бомбе” избацила би на неколико десетина година из употребе објекте изнад или поред којих је експлодирала.

Додик оштро запретио! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дневни Аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА