Најновије

КАРИКАТУРИСТА ПЕТРИЧИЋ ЗАПАЛИО СРБИЈУ: Имамо два вируса! Један је корона, а други напада мозак... (ВИДЕО)

Карикатуриста Душан Петричић каже да поштује мере због логике здравог разума, а сматра да у овим тренуцима живимо са две епидемије, два вируса - један је корона која напада плућа, а други напада, како каже, мозак и карактер.

Душан Петричић (Фото: Јутјуб)

Одговорност за број заражених и жртава, каже, сноси власт, наводећи да председник сам не поштује мере које тражи да грађани поштују. Говорећи о таргетирању појединих медија, каже да је то зато што се представици власти труде да прикажу своју истину као једину.

Карикатуриста Душан Петричић каже да му не пада тешко самоизолација, а на питање да ли подржава владине мере, каже да не подржава ни мере Владе Србије нити Александра Вучића, већ да подржава мере здравог разума.

Сматра да би било довољно, "као у свакој нормалној средини, објаснити у пет реченица ситуацију", и да би се људи свега придржавали.

"Они који се не придржавају - то је оно на шта се ћути, и на шта се сви правимо луди. Голим оком се види, ја са свог балкона видим, да је највећи број људи прихватио те мере, односно поштује логику здравог разума, поштује страх од једног озбиљног вируса о коме још не знамо довољно и поштује резон да се у оваквој ситуацији мора седети код куће и гледати да се што мање среће с другим људима. Факат је да у свакој средини, па и код нас, постоје људи који не поштују ту логику, а разлог што се код нас то догађа је што ова власт, на челу са Александром Вучићем, нема поверење народа. Шта год он веровао, мислио, како год се понашао, шта год причао на својим путовањима, чињеница је да нам се догодила једна озбиљна ситуација, у којој може да се види да народ њему не верује", каже он.

Петричић наводи да је његов посао да аналитички посматра људе и примећује, како каже, да су људи који шетају, односно највећи проценат њих, они који су пре три, четири недеље с великим одушевљењем саслушали председниково "прво обраћање нацији, када се исмејавао с вирусом".

Каже да потписује да би ти исти људи, када би их питали зашто излазе, нашли неки изговор за то, а сагласили би се са констатацијом да нам у овој ситуацији треба чврста рука и јак вођа.

Наводи да не може да тврди да су сви они гласачи или они који подржавају Александра Вучића, али да може да тврди да "већина њих гледа у пример који се зове Александар Вучић и тако се понаша".

Пристојан и честит свет је први прихватио изолацију, да праве дистанцу, да не шетају улицама у групама већим од двоје, оценио је Петричић.

Осврнуо се на кризне штабове и упитао је "зашто ти врсни епидемиолози користе исти начин обраћања као Александар Вучић и потежу за тешким речима", кад је народу потребна топла, блага реч, и када је потребно да можете некога да гледате у очи и да му верујете.

"Пратећи целу ситуацију, у овим тренуцима живимо са две епидемије, суочавамо се са два вируса - један је вирус короне, који је у доброј мери непознат, и за кога знамо да напада пре свега плућа, некад бубреге, и један други вирус, који већ јако дуго носимо у себи и боримо се са њим, то је вирус који напада мозак и карактер људи", навео је.

Међутим, оцењује, да је Србија дошла у ситуацију да огроман део људи "нема поверења у власт коју трпимо осам година". Додаје да сада, када је дошло до једне изузетно озбиљне ситуације, "први пут се и ми, а и ова власт, суочавамо са тим да смо на удару једне озбиљне епидемије о којој нико не зна довољно, да би могли лако са тим да се изборимо".

"У оваквој ситуацији, како год гласао народ на намештеним и фолирантским изборима, у овој ситуацији очигледно врло видно не верује ником, и зато се дешава да не поштују одлуке", сматра карикатуриста.

Петричић подсећа да је било и током ових осам година "нередовних ситуација, да су Вучићеве и Вучићевићеве новине - Ало, Телеграф и Информер сваки други дан опомињале" на претње смрћу председника, на државне ударе, и да је све то наравно било лажно.

Таргетирање медија и одговорност за стање

Коментаришући таргетирање медија на конференцијама за новинаре, Петричић каже да тога има, јер "наравно да се (представници власти) боје истине, наравно да се труде да покажу да је њихова истина једина, јер када њих слушате - све је идеално, али видимо, чак и на тим конференцијама кризних штабова, да је ситуација далеко од идеалне".

"Како се то догодило? Па тако што највећу одговорност за број заражених и број жртава сносе они на власти. Имамо председника који од самог почетка не поштује то што од својих грађана тражи да поштују. Па ти мораш дати први пример... Он не носи маску, он шета по државама, он иде у Мађарску, он прави своје дилове, он има "црне фондове", он обећава паре, он тврди да имамо паре и да ће решити све  парама и с Кинезима. Све је то једна манипулација и све је то једна огромна лаж. Зато ствари не функционишу, и зато се нападају медији који хоће да им кажу - шта је истина и о чему се заправо ради", наводи Петричић.

Петричић је један од потписника тужбе против главног и одговорног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића због, како је наведено у њој, изазивања панике преношењем лажних вести. Он наводи да се у овој ситуацији догађа исто оно што се догађа протеклих осам година - да они који имају медије, моћ паре оптужују све друге за грешке, глупости...

Петричић каже да никада није чуо неког из опозиције или од оних који мисле опозиционо, да говоре било шта против разумно постављених мера, а да "све време слушамо разне Вучићевиће и остале главне уреднике сличних медија који пљују по опозиоционарима да су одговорни, кривци и да су они то који не поштују мере и који хоће у овом драматичном тренутку да нашкоде свом народу". Том тужбом се, каже, скреће пажња да је последњи тренутак да народ који мисли својом главом почне да слуша озбиљне и стручне људе, професионалце свих профила, од лекара преко психолога, до социолога. "Мислим да је то пут ка излазу из ове драматичне ситуације".

Препоруке за самоизолацију

Петричић каже да су овакве ситуације, када човек дође под обавезу да буде у кући, идеалне да се људи посвете ономе за шта обично немају времена - да прочитају књиге који нису стигли, ураде пројекте које су целог живота желели да ураде, а никад нису стигли, да прате шта се догађа у уметности, подсећајући да се доста тога сада презентује преко интернета.

Петричић је навео да има два занимљива предлога за гледање, ако људи могу да дођу до филмова - један је филм "Човек за сва времена" о Томасу Мору, наглашавајући да је то човек који је жртвовао свој сопствени живот зарад истине, а други је новијег датума - "Службена тајна" с Киром Најтли, о томе како је једна особа у стању да се избори са озбиљним и суровим системом гушења истине и медија, у овом случају у Великој Британији непосредно пред напад на Ирак. "Сјајан филм који у оваквој ситуацији,  мени бар, буди наду да свака борба за истину има смисла, чак и када је води појединац против суровог система", закључује Петричић.

Прочитајте ОВДЕ да ли Вучић користи корону за политичку кампању.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА