Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОДБИЛА ММФ: Аранжман условљен политичким захтевима (ВИДЕО)

Седница Фискалног савета БиХ, на којој се усаглашава Писмо намере о новом кредитном аранжману са ММФ-ом, вредним 1,5 милијарди марака, биће настављена сутра.

Република Српска (Фото: Јутјуб)

Седница је јуче прекинута јер је за Српску неприхватљив аранжман условљен политичким захтевима који подразумевају пренос надлежности са Српске на институције БиХ.

Три захтева за Српску нису прихватљива.

Преузимање регистра рачуна физичких лица на Централну банку БиХ и формирање регулаторног тела за сертификоване потписе јер нису у складу са Уставом, преносе надлежност са Српске на БиХ.

Трећи захтев, формирање Фонда за финансијску стабилност банака није прихватљив, јер Агенција за осигурање депозита нема законски основ да буде надлежна над Фондом, а и предлог да фонд у прво време финасирају ентитети а користе га комерцијалне банке – није прихватљив.

- Ми очекујемо одговор ММФ-а на наше примедбе. Ако наше примедбе буду прихваћене, ми можемо потписати аранжман са ММФ-ом. Ако се не буду могле прихватити наше примедбе, а поготово оне које се односе на пренос надлежности, нећемо потписати - изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Нисмо навикли да од ММФ-а добијамо захтеве који подразумевају неуставно поступање, поручује председница Републике Српске Жељка Цвијановић изненађена што је за ММФ прихватљива варијанта са нивоа БиХ која задире у уставне токове.

Реформе јесу нужност и ми их проводиимо, са и без ММФ-а.

- Ја сам годинама заједно са тадашњим министром финансија, сада председавајућим Савета министара, водила преговоре и разговоре са ММФ. Морам рећи да нисмо наилазили на тако драстичне ситуације. Било је тешких преговора, али никада и политичких условљавања на овај начин конципираних. Ако нема договора, нема договора, није до нас - рекла је Цвијановић.

У писму намере стоји и да БиХ треба усвојити буџет, што се за министра финасија и трезора у Савету министара Вјекослава Беванду и подразумева.

О нередима у Тирани прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Беванда очекује да ће стратегије управљања јавним финасијама бити усклађене са уставним уређењем.

- Држава нема ни марке од ММФ-а, то користе ентитети. Немам замјерки. Ја очекујем договор јер ентитети требају новац. Нема теорије да ја то писмо намјере ни меморандум потпишем без јасно утврђених критеријума расподјеле јер не желим да будем дио циркуса као са прошлим аранжманом - истакао је Беванда.

Средства од 36-мјесечног проширеног аранжмана са ММФ-ом у вриједности од око 1,5 милијарди КМ требала би бити усмјерена у санацију посљедица пандемије, прије свега у привреду.

Но, из Српске поручују да иако најповољнији, аранжман са ММФ-ом неће прихватити по сваку цијену.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА