Најновије

СРБИЈА И СРПСКА СУ ЈЕДАН ОРГАНИЗАМ: Надамо се да ће с нама поново бити и Црна Гора

У празничном програму Радио-телевизије Републике Српске, поводом Дана Републике, пету годину заредом гостовао је историчар др Александар Раковић. Он се захвалио на тој части и казао да му је жао што ове године није био у могућности да буде у студију у Бањалуци, већ је говорио из студија у Београду.

Бањалука (Фото: Јутјуб)

Раковић је подсетио да су Република Српска Крајина и Република Српска основане током постојања СФР Југославије како би заједно са Србијом и Црном Гором браниле југословенску државу од напада сепаратиста. Но, када више није било могуће, српски народ западно од Дрине наставио је да изграђује своју српску државност. Стога је Република Српска наша највећа победа, подвукао је Раковић.

С тим у вези Раковић је казао да су Србија и Црна Гора своју српску државност 1918. издигле у југословенску државност и да након разбијања СФР Југославије српска државност Републике Српске има изричити континуитет са савременом српском државношћу која је обновљена у 19. веку. Дакле, нагласио је Раковић, српска државност Србије, Српске и Црне Горе је једна те иста државност српског народа.

Када је реч о нашем времену Раковић је рекао да су Србија и Српска јединствен организам и да се надамо да ће с нама поново бити и Црна Гора. У сваком случају, појаснио је Раковић, све нове изазове Србија, Српска и српски народ Црне Горе дочекаће раме уз раме заједно јер су Срби једна и недељива целина.

Раковић је посебно истакао да је Дрина кичма српског народа и да је Дан Републике Српске празник државности свог српског народа. Стога је поручио да српска срца у Србији куцају за своју браћу и сестре у Српској, као што и српска срца у Српској куцају за своју браћу и сестре у Србији. Но, с тим у вези, Раковић је нагласио да увек треба да имамо на уму да се српски народ у Црној Гори и даље бори за слободу, те да нашим сународницима у тој републици треба из Србије и Српске пружити сваку помоћ.

Какав забет је оставио митрополит Амфилохије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА