Најновије

ПАКЛЕНИ ПЛАН ОКУПАТОРА! Инцко спремио трећу фазу рушења Републике Српске!

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изразио је уверење да ће амерички председник Џозеф Бајден, у сарадњи са осталим члановима Управног одбора Савета за спровођење мира, донети "нову динамику и свежу перспективу", која би помогла да се, како каже, окрене нова страница у БиХ, и у региону.

Валентин Инцко. (Фото: Јутјуб)

Инцко је у интервјуу за босански портал Клиx, коментаришући рок до априла који је дао руководству и клубовима посланика Народне скупштине РС да одузму раније додељена одликовања "ратним злочинцима", рекао да очекује "зрео и одговоран приступ" свих страначких лидера у РС.

"У овом тренутку, није време за сценарије ''шта ако'' и не желим да причам о санкцијама. Тек је фебруар и још има сасвим довољно времена да НСРС реши ово питање. Желим им дати времена и простора да то ураде. Очекујем зрео и одговоран приступ свих страначких лидера у РС-у. Сада су они на реду", поручио је Инцко.

Он је додао да овај потез представља његов покушај да подстакне органе РС, конкретно Народну скупштину РС, на стварање, како је навео, "боље, срећније будућности за све, будућности која неће бити оптерећена прошлошћу".

"Четврт века након рата, још увек смо сведоци препирки око историјских чињеница и какофоније пратећих наратива о поделама. Једноставним речником, оваква ситуација спречава помирење и изградњу поверења. Сходно томе, друштво не постиже напредак у вези са суочавањем са прошлошћу. Све то ствара фрустрацију, троши енергију, скреће пажњу са планова окренутих ка будућности и тера младе људе да напусте земљу убрзаним кораком", оценио је Инцко и истакао да такви ставови нису добри ни за инвестиције.

Инцко је оценио и да БиХ сада улази у нову фазу.

Како је објаснио, БиХ је од Дејтона прошла кроз две фазе - прву су обележиле чврсте интервенције међународне заједнице, а у другој се очекивало да "домаћи органи" у потпуности преузму одговорност за земљу.

"Будући да друга фаза није дала резултате којима смо се надали, сада улазимо у трећу фазу, која би, по мени, требало да буде комбинација елемената претходне две фазе. Ова фаза ће бити активнија и енергичнија у смислу напретка ове земље. Домаћи политичари ће морати да прате темпо и буду активнији и одговорнији", рекао је Инцко.

Он је додао да је разговарао са кандидатом за будућег високог представника у БИХ Кристијаном Шмитом, али није хтео да открива детаље њиховог састанка.

Инцко је рекао да ће пренети Шмиту да домаће политичаре треба гледати само кроз призму њиховог рада и њихових резултата.

Руски ловац господари небом! Више о томеОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА