Најновије

РУСКА АМБАСАДА У САРАЈЕВУ ПОЈАСНИЛА СВОЈЕ РЕЧИ О НАТО ПАКТУ: Не постоји консензус

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је данас да је упутила образложење свог коментара о питању НАТО-а члану Председништва БиХ Жељку Комшићу, министру иностраних послова у Савету министра Бисери Турковић и прес-служби СДА Бакира Изетбеговића.

НАТО у БиХ (Фото: НАТО штаб у Сарајеву)

У саопштењу Амбасаде од 18. марта наведено је, наиме, да Русија, за разлику од западних партнера, не намеће избор спољнополитичких приоритета, али истовремено апелује на пријатеље у БиХ да, када је реч о чланству у НАТО добро размисле, вагајући све "за" и "против", да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеко од консензуса о овом питању.

Руска Амбасада у БиХ саопштила је раније да је смисао постојања НАТО-а, који се претворио у геополитички пројекат Запада, борба против Русије, те да ће у случају практичног приближавања БиХ и Алијансе реаговати на тај непријатељски корак.

Сарајевски портал Klix пише да је Амбасада Русије у данашњем саопштењу свој коментар о путу БиХ ка НАТО савезу накнадно образложила одређеним бх. званичницима и Странци демократске акције додавши да њихове закључке није требало доносити на основу произвољног тумачења текста.

Позивајући се на своја сазнања, портал пише да је амбасадор Русије у Сарајеву Игор Калабухов у образложењу навео да поштује мишљење бх. званичника у вези с коментаром Амбасаде Русије о НАТО-у, но ипак је истакао оно да није утемељено на комплетном увиду у текст изјаве.

Како каже, то је био став Русије на тзв. "необуздану медијску пропаганду пута БиХ ка чланству у НАТО савезу."

Руски дипломата је подсетио да у БиХ не постоји консензус о чланству БиХ у Северноатлантском савезу, како у Председништву БиХ тако ни међу грађанима.

У образложењу које је, како је саопштила Амбасада Русије, упућено Комшићу, министарки Турковић и СДА, кажу да се Русија чврсто залаже за стварни суверентитет БиХ без утицаја страног фактора, који предводе западне земље и које, према мишљењу Русије, под лажним плаштом желе да имају БиХ под својим окриљем.

Амбасада Русије, наводи портал, наглашава да је НАТО директно усмерен против Русије и да заправо они само, као пријатељска држава, упозоравају Босну и Херцеговину на последице чланства у НАТО-у као војном блоку.

Како ће Русија одговорити на санкције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА