Најновије

РЕГИОНУ ПРЕТИ НОВИ РАТ? Словеначки документ уздрмао Бошњаке

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да идеје изнете у „нон пејперу”, који је словеначки премијер Јанез Јанша послао у Брисел, воде Босну и Херцеговину и цели регион у рат.

Шефик Џеферовић (Фото: Председништво БиХ)

„Ово води БиХ и цели регион у рат, то је потпуно јасно. Ми нећемо дозволити, ни по коју цену, да се атакује на територијални интегритет БиХ, на њену независност и суверентитет”, казао је Џаферовић.

Он је навео да БиХ тражи од ЕУ и НАТО да јој помогну.

„Никада се више ништа у БиХ неће моћи одлучити без нас који смо пупчаном врпцом везани за нашу домовину БиХ, коју волимо и ценимо. Позивам све ретроградне снаге, и у БИХ и у окружењу, у Европи и свету да науче нешто из историје”, казао је Џаферовић.

Према његовим речима, „царевине су долазиле, пропадале и одлазиле, а БиХ је остајала и опстајала”.

„БиХ је сачувала своју целовитост и независност у времену када су велике силе атаковале на БиХ, у најтежем периоду своје историје захваљујући Армији БиХ, чију годишњицу данас обележавамо”, рекао је бошњачки члан Председништва.

Наводећи да је у БиХ „извршен једини геноцид у Европи од Другог светског рата и масовни злочини”, он је упозорио да би сада „неки картографи да одвајају делове БиХ у којима је извршен геноцид и масовни злочини”.

„Они би да награђују оне који су то урадили. То је антицивилизацијски и варварски. То не може проћи, тога морају бити свесни сви”, поручио је Џаферовић, преноси Бета.

Још је казао да ће се „борити против тих насртаја”, додавши да осим снага унутар БиХ рачуна и на добронамерни и цивилизовани свет.

Џаферовић је навео да не зна одакле је стигао овај неслужбени документ, који предвиђа распад БиХ, али да је то што се појавио у медијима „довољан сигнал за узбуну”.

„Ми ћемо учинити све да ту ствар раскринкамо. Они који стоје иза овога, ко год то био, они су непријатељи БиХ”, рекао је.

Џаферовић сматра да ово не ради Европа, већ радикални и ретроградни кругови у Европи.

„Знамо одраније да радикали имају агенде, желе направити хаос и не желе добро другима. Не знам какав други разлог може бити да се неко понаша на овакав антицивилизацијски начин”, оценио је он.

Џаферовић је још нагласио да цели свет не би имао будућности када би усвојио правила понашања које заступају те ретроградне снаге.

„Тога морају бити свесне и државе у којима делују такве особе, групе и покрети. Европа се бори против тога”, казао је он.

Према његовим речима, идеје које су наведене у „нон пејперу” није пут којим требају ићи ни Европа ни свет.

„Пут, када је реч о БиХ, је осигурање права за све људе који живе у БиХ и њено чланство у ЕУ и НАТО. То је најбоље за све, и у БиХ и у региону. Позивао сам НАТО да нам помогне на том путу”, истакао је бошњачки члан Председништва БиХ.

Словеначки портал „Нецензурисано” објавио је садржај неслужбеног дипломатског документа, „нон пејпер”, који је премијер Словеније Јанез Јанша упутио у Брисел, у коме су изнете идеје за поделу Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињењу Косова са Албанијом.

Према том документу, кантони са Хрватском већином у БиХ били би припојени Хрватској, док би остатак са бошњачком већином остала независна држава БиХ.

Како је Вучић испалио Шапића, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА