Најновије

НОВИ ПОKРЕТ НА ПОЛИТИЧKОЈ СЦЕНИ РЕПУБЛИKЕ СРПСKЕ: Изабран председник, програм интеграција свих система са Србијом! (ФОТО)

У Бањалуци је формиран Српски родољубиви покрет – Спона, с амбицијом да предложи јединствену листу за наредне опште изборе 2022. у БИХ.

Специјалне јединице Републике Српске. (Фото: Јутјуб)

Иницијативу за стварање Покрета покренуо је велики број бораца, полицајаца, старешина и њихових потомака, из наметнутих ратова српском народу на просторима бивше СФРЈ – речено је на оснивачкој седници.

За председника је изабран др Дарко Матијашевић, доктор економских и безбедносних наука, бивши пуковник ВРС, министар унутрашњих послова, шеф Војне мисије БиХ при НАТО и ЕУ и вишегодишњи амбасадор.

– Покрет има намеру да окупи широку лепезу удружења, организација, појединаца, као и политичких организација – на основу озбиљне националне, родољубиве и политике јединства целокупног српског народа. Заштита статуса Републике Српске, уставом загарантована позиција аутономног државотворног простора Срба, и других народа и грађана – базична је и кључна позиција политичког деловања – речено је у Спони.

Истичу да јединствен наступ Срба у БиХ мора бити суштина будућег деловања. Покрет ће у фокусу такође имати привредни и економски развој.

– Суштински и формално се треба и мора радити на постепеном и потпуном интегрисању реалног сектора, привреде и економије Српске и Србије, а по основу специјалних и паралелних веза. Исто, образовање и култура, наука и технологија, мора бити у потпуности компатибилна и интегрисана. Формално-правни акти, закони, државна управа Српске и Србије мора бити потпуно усклађена и идентично структурирана. Јавна предузећа и јавни ресурси Српске морају да се интегришу у парцијалне и пројектне заједничке јавне корпорације Српске и Србије. Исто укључује и путну, железничку и осталу саобраћајну и инфраструктурну мрежу.

– Изменама изборних закона у Србији и Српској мора бити омогућено да барем 10 одсто народних посланика у парламентима Србије и Српске буде биран реципрочно. Тако би у парламенту Србије било 25 посланика који су бирани из Републике Српске, а у Парламенту Српске осам посланика бираних са територије Србије – наводе у Спони.

Абазовић коментарисао Уговор државе и СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА