Најновије

Шимон А. Ђармати (интервју) открива ко је прва жена серијски убица у Србији: Баратамо са цифром од 50 до 150 жртава баба Анујке!

Шимон А. Ђармати аутор књиге "Баба Анујка" доноси нам причу о банатској вештици и за "Правду" открива ко је заправо била баба Анујка и како је живела.

Фото: Промо

Ко је Ана Дее?
Ана Дее је рођена  1844. године у Петровом Селу у једној од најмногобројнијих породица Драксин који су на ове просторе, тада Војна граница у Немачко-банатској регименти, стигли да пронађу бољи живот, из општине Клоподија која се налазила у румунском делу Баната. Била је удата за Немца Јозефа који је у селу држао једно време једину крчму те се у документима као њено занимање наводи – крчмарица. Она је, посматрана са временске дистанце од скоро једног века, била, не како се обично каже једна од највећих врачара, већ засигурно највећа врачара. Осим врачања и решавањем породичних „проблема“ она је била надрилекарка која је, како се хвалила лечила од импотенције, младалачког лудила и осталих бољки. Наравно, тешко је могуће све те њене делатности стриктно раздвојити. 

Како је могуће да житељи једног места верују више једној баби него свештенику?
Могло би се поставити и питање, како и поред развоја савремене науке, медицине и дан данас постоје астролози, нумеролози и надрилекари који прилично лагодно и безбрижно живе. Оно што је мени било интересантно јесте, да током истраживања нисам наишао ни на један случај који би био везан за становнике њеног Петровог Села. Код ње су углавном долазили из суседних или удаљенијих места. Оно што се такође може рећи је да су се становници Петровог Села ње плашили чак и после њене смрти. 

Шта је једну старицу нагнало да постане серијски убица'?
Баба Анујка је била професионална тровачица. Она је радила за новац. Добар новац. Она је  750 ml „бајане водице“  продавала за 2.300 до 5.000 динара уз напомену да је тада цена једног примерка „Политике“ била 1 динар. Од зарађеног новца она је куповала плодно банатско земљиште и моћ. Од добијеног новца она је подмићивале жандарме који су корумпирани жмурили на оба ока не желећи да виде шта се у селима дешава. 

Баба Анујка обећавала је помоћ и давала „лек“ онима који су долазили код ње; из којих разлога је то чинила, ко су биле њене „муштерије“ а ко жртве?
Њене муштерије су биле сви они који су имали одређени „проблем“ у породици. Биле су то жене којима су мужеви досадили, а волеле су живот, очеви који су почели бахато да се понашају и заљубљују под старе дане. О тим проблемима су причале жене по селима и те информације је баба Анујкина агенткиња преносила баба Анујки, истовремено упућујући оне са „проблемима“ да лек потраже код врачаре. 

Чија судбина, је на Вас оставила посебан траг а да је баба Анујка имала пресудну улогу?
Иако се барата са цифрама од 50 до 150 жртава баба Анујке, она је на крају одговарала само за две смрти и то као неко ко је продавао отров. Дакле, не као директна тровачица. Тровање је подмукао злочин, један од најтежих. Тровачи отров стављају у јело у лек и посматрају како се жртва мучи, из дана у дан слаби и приближава смрти. Имајући ово у виду и чињеницу да сам током својих истраживања, генерално тровања,  наилазио на језиве примере тровања, ни баба Анујкине жртве нису биле различите и наравно да су све оне на мени оставиле траг и покретале у мени бројна питања.

Суђење је изазвало велику пажњу јавности, да ли је баба Анујка добила заслужену казну?
Суђење је пратила сва домаћа штампа,  били су присутни и новинари из околних земаља, а вести су објављиване и у угледним новинама преко океана. Мислим да је суд одмерио правичну казну од 15 година затвора и да је при томе имао у виду њену доб, која је била шест година мања од оне којом се баратало током суђења, и чињеницу да она није била непосредна тровачица.

Спекулисало се о томе да је убила своје родитеље, колико има истине у томе?
Током истраживања нађено је да је од 1817. па до 1900. године, у Петровом Селу,  живело најмање пет особа с именом и презименом Ана Дее, а од 1811. до 1850. године родило се 12 девојчица које су се звале Ана Драксин. Исто тако, било је доста особа Ана Драксин које су то постале удајом, јер породица Драксин била је једна од породица са највећим бројем чланова у Петровом Селу, а име Ана прилично распрострањено. Било је потребно наћи праву. А то није био ни мало лак задатак. У неким сачуваним документима, као што је предлог Саветодавног одбора за Казнени завод Пожаревац, по предмету условног отпуста осуђеника-ца из 1936. године, наведено је да Ана Дее има 100 година. Истовремено у књизи умрлих наведено је да је преминула Ана Дее стара 102 године. То би значило да је рођена 1836. године. Најприближнија овом датуму рођења била је Ана Драксин крштена 13. марта 1838. године. Оно што је интересантно јесте да се овој Ани губи траг (нема података о венчању, родитељству, прераној смрти) а њени родитељи (Трифон и Александра) су умрли истог дана 29. октобра 1863. године што би могло указивати на њихово смртоносно тровање, што би могло да се припише њиховој кћери која се налазила у добу када започиње своју активност профитне тровачице. Било је потребно доста тога истражити да би се утврдило ко је заправо била баба Анујка и открити да је, осим тога што је вешто тровала, вешто крила и своје године, доводећи у заблуду многе. Управо захваљујући и тим лажно приказаним годинама она је постала на неки начин светска сензација.

Судбина њене породице, била је тешка, чини се да су сви завршили трагично?
Да би се говорило о тешкој судбини њене породице, било би потребно истражити судбине осталих породица у то време. Листајући књиге умрлих румунске православне цркве наилазио сам на многе породичне трагедије везане пре свега за смрт многобројне деце, девојака и младића од туберкулозе. Оно што сам успео да нађем  везано за баба Анујку јесте да је имала двојицу синова и кћер. Старији син Јоца Дее је умро у 56. години од „рака на стомаку“, а кћерка Антонија у 42. години живота. Њен млађи син Стефан, по занимању месар, живео је најмање 75 година. Оно што је чињеница јесте, да није имала мушке унуке који би сачували презиме Дее будући да су као дечаци умирали од хемофилије. Сама баба Анујка је доживела дубоку старост. Можда је то била додатна казна за њу.
 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА