Најновије

РУСКА ИНИЦИЈАТИВА У СБ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ: Решења за међународну заједницу да сачува образ

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је руска иницијатива да се у Савету безбедности УН гласа о Нацрту резолуције која предвиђа укидање ОХР-а спасоносно решење за међународну заједницу да сачува образ с обзиром на то да је у целом региону, а посебно у БиХ правила многе грешке.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

"Имала је неједнак приступ и третман, као и прилично субјективан однос према ономе што је БиХ. Очекивали смо више толеранције, правде, праведности када је реч о потребама конститутивних народа, што је, нажалост, изостало", рекла је Цвијановић новинарима током посете Мркоњић Граду, пренела је РТРС.

Она је навела да су многи тежили централизацији БиХ, уместо да дају шансу децентрализованој земљи с циљем да она постигне добре резултате.

"На тај начин су нас заблокирали", додала је Цвијановић.

Она је истакла да руску иницијативу види као могућност да међународна заједница изађе чистог образа или да га бар спаси након свих година разних експеримената у БиХ.

"Такође, требало би да се на том плану да додатна енергија локалним структурама и да људи изабрани од народа и домаће институције буду они који управљају овдашњим процесима и преузму одговорност у пуном смислу речи, а не да стално имају неког ко им суфлира и може нешто да намеће", нагласила је Цвијановић.

Према њеним речима, то земљу враћа уназад. Она је навела да би било добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави.

Рекла је и да би то коначно показало да овдашњи људи могу управљати стварима.

"Али бојим се да је међународна сцена преконтаминирана разним другим стварима, те оптерећена својим разним поделама и да они нису свесни ове велике шансе која им се пружа јер знам да многи чим виде да нешто долази од Русије аутоматски гласају против", навела је Цвијановић.

Она је додала да се слично дешава и са добрим предлозима из Српске, што је увек губитничка варијанта.

"Овде ће међународна заједница исто тако изгубити јер није препознала шансу, а највише БиХ којој није дата шанса да коначно почне управљати процесима у земљи у складу са очекивањима грађана", рекла је Цвијановић.

Она је истакла да на том плану нема преоптимистична очекивања, с обзиром на ставове појединих чланица Савета безбедности УН о том питању.

Да ли Хаг можр да преиспита пресуде за Сребреницу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА