Најновије

ТИТО ДАО СРПСКЕ ФАБРИКЕ СЛОВЕНИЈИ И ХРВАТСКОЈ! Испливали детаљи из извештаја ЦИА!

Непосредно након доношења резолуције Информбироа 1948. године, Јосип Броз Тито, наводно у страху од напада СССР, наредио је да се српска индустрија измести у БиХ, Словенију и Хрватску.

Јосип Броз. (Фото: Јутјуб)

Ова одлука о пресељењу, правдана одбрамбеним и стратешким циљем, заправо је само допринела слабљењу Србије, која би данас, да до тога није дошло, била балкански Јапан.

Пресељење индустрије из Србије у друге земље, посебно у Хрватску и Словенију, и те како је заинтересовало и ЦИА агентуру у некадашњој Југославији.

Тако се у извештају америчке Централне обавештајне агенције од 13. децембра 1955. помиње жучна расправа између српског и црногорског руководства Централног комитета Комунистичке партије, с једне стране, и словеначког, односно хрватског руководства с друге. У извештају ЦИА дословно стоји да је све решио Тито. Зарад мира у кући, он је накратко "одложио припреме за трансфер српских фабрика", али било је очигледно да је "подржао Словенце и Хрвате", преноси Објектив.

Окосница раздора, уз "трансфер фабрика из Србије у Словенију", био је и "предлог за промену руте дотадашње Јадранске пруге”, која је водила од Београда ка Бару, ка пожељнијем правцу: Београд-Сушак (данас део Ријеке).

Процветали на рачун Србије

Једна од омиљених тврдњи српских политичара и економиста још током деведесетих година прошлог века била је да су Словенија и Хрватска "економски процветале на рачун Србије у склопу пакленог плана Јосипа Броза и његовог саветника Едварда Кардеља". Према извештају ЦИА, организовано је премештање више од 70 фабрика из Србије.

Миграција фабрика

Тако је у Осијек отишла фабрика сапуна, у Загреб фабрика батерија, из Беочина у Сплит послато је постројење за производњу цемента, а такође у Сплит, за потребе бродоградилишта, пребачена је дивовска метална преса из Крагујевца (тада највећа на Балкану). Читава једна електрична централа из Србобрана завршила је код Крања, између осталог чак и ергела расних коња из Старе Маровице крај Бачке Паланке… Ондашњи познаваоци прилика тврде да је Фабрика аутомобила Марибор, позната по "тамићима", настала тако што је фабрика камиона из Индустрије мотора Раковица размонтирана и с комплетном техничком документацијом премештена у Словенију.

Лукашенко о уласку Белорусије у састав Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Објектив

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА