Најновије

У БЕРЛИНУ СЕ КРОЈИ БУДУЋНОСТ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ: Шмит и Инцко на рапорту код Меркелове

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговараће у среду с Кристијаном Шмитом, новим високим представником (ОХР) у БиХ и његовим претходником Валентином Инцком, а како "Независне новине" незванично сазнају, тема разговора биће сарадња Немачке с високим представником и будућност ОХР-а.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Бањалучки лист додаје да, међутим, његови извори нису желели да прецизирају да ли ОХР ужива подршку Берлина.

Из прес-службе Меркелове за "Независне новине" званично је потврђено да ће састанак бити одржан и да је термин састанака најављен седмицу пре сусрета, што је, како је наведено, уобичајена пракса.

Како је незванично речено "Независним", тема разговора биће европски пут БиХ и предстојеће реформе за испуњавање 14 кључних препорука Европске комисије.

На питање да ли је састанак организован због блокада и одбијања Републике Српске да сарађује са Шмитом, одговорено је кратко да је реч о састанку који је раније планиран.

Званично, на страници канцеларке Меркел саопштено је да ће канцеларка поздравити високог представника и његовог претходника у свом кабинету, наводе "Независне".

"Шмит је 1. августа преузео ову међународну функцију пуну одговорности уз подршку Савезне владе (Немачке). У средишту разговора биће стање у БиХ, посебно када је реч о предстојећим реформама у вези с приближавањем ЕУ", саопштено је.

Представници Републике Српске одбијају да се састану с новим високим представником у БиХ Шмитом и тврде да његов избор није легалан и легитиман, пошто није потврђен у Савету безбедности УН.

О великој дипломатској грешци Москве према Србији и Републици Српској прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА